Az ősz a legszebb évszak a túrázáshoz. Az ezer színben pompázó levelek látványa, az avar illata, és a lombkoronákon átvilágító napsugarak valósággal kiszakítanak minket a rohanó hétköznapokból, olyannyira, hogy már-már egybeolvadunk a természettel. Túrázni pedig sokféleképp lehet: mehetünk gyalog, biciklivel, de egy-egy kiindulási helyszínre érkezhetünk autóval vagy tömegközlekedéssel is, például vonattal. Ez utóbbi pedig nem csak a hangulatot tudja fokozni, de némelyik vasútvonal lehengerlő tájakon halad végig.

A Roadster cikke nyomán mutatunk be öt olyan vasútvonalat, amelyeken nemcsak, hogy gyönyörű kilátás szemtanúi lehetünk, de némelyiken végighaladva az adrenalin is elöntheti a testünket.

1. Burma vasút, Thaiföld

Bár elsőre nem tűnik ijesztőnek, a Halálvasútnak is nevezett útvonal rozogának tűnő fahidakon, veszélyes sziklákon halad keresztül. 1943-ban mintegy 180 ezer munkás és 60 ezer hadifogoly dolgozott az építésén, akiknek több mint a negyven százaléka a munkák során életét vesztette.

Ma a teljes vasútvonalnak csak egy része járható. Leghíresebb része a 277-es híd, a Kwai-folyó hídja.

2. Flåm vasút, Norvégia

Kétórás útja során számos alagúton megy keresztül és egy vízesés mellett is elhalad a Sognefjordtól a Myrdal-hegyi állomásig közlekedő vonat. Gyakran a világ egyik legszebb utazásának titulálják, a végállomás 866 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el.

3. Kuranda, Ausztrália

A világ egyik legrégebbi esőerdőjén visz keresztül a tengerparti városból, Cairns-ből induló járat, amely a Nagy Osztótéren át az Atherton Tableland-i Kuranda városáig halad. Az ugyancsak kétórás útvonalat Kuranda Festői Vasútnak (Kuranda Scenic Railway) nevezték el, nem véletlenül.

A trópusi tájat buja növényzet, hegyek és szakadékok tagolják, igazi látványossága, a Barron-szurdok fölött pedig egy lebegő látványt keltő viadukt húzódik.

4. Nilgiri hegyi vasút, India

A Nilgiri India egyetlen fogaskerekű vasútja, melynek egy része az UNESCO oltalma alatt áll.

A Mettupalayamtól Udagamandalamig tartó hegyi járat Ázsia legmeredekebb pályáján, elképesztő tájakat átszelve kúszik fel a magasba. Bár 290 perc alatt ér a csúcsra, a visszafelé vezető út 75 perccel rövidebb.

5. Glacier Express, Svájc

A svájci alpok legszebb vidékein halad át az ország két hegyvidéki üdülőhelyét, Zermattot és St. Moritzot összekötő Glacier Express. Bár a vonalon festői tájaknak - alpesi réteknek, hegyi tavaknak - és takaros faházaknak lehetünk szemtanúi, az adrenalin-szintünk is jócskán az egekbe szökhet, amikor a vonat áthalad az Oberalp-hágón és a Landwasser-viadukton. Utóbbi egy 65 méter magasan húzódó, hatívű híd, amely egy alagútba fut.

Az út egy teljes napig tart, ez idő alatt a szerelvény összesen 91 alagúton és 291 hídon megy keresztül. Mivel a hegyek miatt csak lassan tud haladni, ez a leglassabb expressz az egész világon. Ettől függetlenül a legexkluzívabb vonatutak között szerepel.

+1

jacobite

via GIPHY

A Harry Potter-filmekből ismert vasútvonalat kár lenne kihagyni! A hatalmas, boltívekkel tarkított hídon valójában nem a 9 és 3/4-ig vágányról induló járat, hanem a Jacobite névre keresztelt gőzös halad át. Az útvonalat a világ legnagyszerűbb kalandjaként írják le, nem véletlenül.

Az oda-vissza 84 mérföldes, azaz 135 kilométeres utazáson a gőzös lenyűgöző tájakon visz minket végig, kezdve Nagy-Britannia legmagasabb hegyével, a Ben Nevis-szel. Megáll az ország legnyugatibb vasútállomásánál, Arisaignál, elhalad a legmélyebb édesvízi tó, a Loch Morar, és a legrövidebb folyó, a River Morar mellett, végül pedig megérkezik Európa legmélyebb tengeri tavához, a Loch Nevishez.