Közzétette 2021-es Biztonságos Városok Indexét az  Economist Intelligence Unit nevű vállalat. A lista élén Dánia fővárosa, Koppenhága végzett.

A rangsor összeállítói a személyes biztonságon kívül a digitális, környezeti, infrastrukturális és egészségügyi biztonságot, valamint az egyes városok világjárványra adott reakcióját és a Covid-halálozási arányát vizsgálták. 

A Roadster cikke szerint azokban az országokban, ahol a világjárvány elhatalmasodott, eleinte a városok területén ugrott meg rohamosan a megbetegedések száma. Ezzel együtt a kezdeti halálozási arányok is magasabbak voltak, mint a vidéki településeken.

Mindezt latba véve, várostervezési, járványtani, kockázatkezelői és fenntarthatósági szakértők segítségével állították össze a következő rangsort a világ tíz legbiztonságosabb városáról. Íme!

  1. Koppenhága
  2. Toronto
  3. Szingapúr
  4. Sydney
  5. Tokió
  6. Amszterdam
  7. Wellington
  8. Hongkong
  9. Melbourne
  10. Stockholm

Az indoklás szerint Koppenhága a parkok, zöldterületek és vízi utak sokasága, valamint a világos Covid-irányelvek, a városi tisztviselőkbe vetett közbizalom és az alacsony korrupció miatt végzett az élen - írja a hírportál.

Koppenhágát nagy társadalmi kohézió és viszonylag szűk vagyoni különbségek jellemzik. Egy olyan városról van szó, ahol a takarítónő és a vezérigazgató is találkozhat egymással a helyi szupermarketben, és ahol a gyerekek ugyanabba az iskolába járnak. Ez a dán kultúra egyik sarokköve, és nagyban hozzájárul a bizalom és a biztonság kiemelkedő szintjéhez, amiből profitálunk

-  mutatott rá Koppenhága sikerére Lars Weiss főpolgármester. 

A dán főváros minden kategóriában az első hatban végzett, kivéve az egészségügyi biztonságot, ahol huszonhatodikként zárt.