Mindannyian találtuk már magunkat olyan szituációban, hogy a sorban előttünk álló teketóriázott, lassította a haladást, és fogalma sem volt arról, merre van előre. Ne adj isten, pont mi voltunk az a személy a biztonsági átvilágításon, aki nem pakolta külön a folyékony halmazállapotú piperecuccait, nem vette le az övét, és a telefonját is a zsebében felejtette. Hogy elkerüljük a kellemetlen perceket, és a mögöttünk tornyosuló, szitkozódó tömeget, érdemes megfogadnunk hét kitűnő tanácsot.

A hét leggyakoribb hibát, amit egy repülőút előtt elkövethetünk, a Travel+Leisure szedte össze. Íme:

1. Felkészületlenül érkezünk

Nem jutunk messzire, ha nem készülünk elő a repüléshez szükséges dokumentumainkkal. A személyi igazolványunk, vagy szükség szerint az útlevelünk, illetve a beszállókártyánk mindig legyen kéznél. Akkor is, ha azt digitális formában a telefonunkon tároljuk. Online becsekollás esetén ne felejtsük el legkésőbb 24 órával indulás előtt elvégezni a folyamatot. Ha hosszabb távollétre készülünk, ellenőrizzük személyes okmányaink lejárati idejét, illetve hogy az érvényességi idő megfelel-e a célország követelményeinek.

A világjárvány ideje alatt arra is érdemes figyelni, hogy milyen egyéb papírokra lehet még szükségünk. Az indulás napja előtt szükség szerűen szerezzük be, nyomtassuk ki, és töltsük ki a kötelező dokumentumokat, illetve győződjünk meg arról, hogy az adott országba való belépéshez szükséges-e PCR-teszt elvégzése, akár oltottan, akár oltatlanul.

2. Nem hagyunk magunknak elég időt

Nem véletlenül kérik a repülőtársaságok, hogy ideális esetben 2-3 órával felszállás előtt érkezzünk ki a repülőtérre. Lassacskán visszatér a régen megszokott forgalom a terminálokban, sőt, világszerte egyre több járatot indítanak, többek között a hazai fapados légitársaságok is. Ennek következtében még tovább nő a forgalom a reptereket, ha pedig nem hagyunk magunknak elég időt a becsekollásra, átvilágításra, könnyen lekéshetjük a gépet.

3. Rosszul pakolunk be a bőröndünkbe

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy trehány módon behányjuk a cuccainkat az átvilágítandó kézipoggyászunkba. Amikor a biztonsági kapuhoz érkezünk, kénytelenek vagyunk előkutatni azokat a holmikat, amelyeket a szabály szerint külön rekeszbe, vagy nejlontasakba kell helyezni. Ezzel nem kevés bosszúságot okozhatunk a mögöttünk várakozóknak. Hogy ezt elkerüljük, érdemes előre gondolkodnunk, és a táskánkban felülre helyezni az elektronikai eszközeinket, valamint a korábban elszeparált kozmetikai termékeket. Így az átvilágításkor csak ki kell kapnunk ezeket, és haladhat is tovább a sor.

Arra is ügyeljünk, hogy a szabályok szerint mi az, amit a feladott poggyászban, és mi az, amit a kézipoggyászunkban vagyunk kötelesek tárolni.

4. Kényelmetlen öltözékben indulunk útnak

Az átvilágítás macerás és időigényes lehet, ha tele aggatjuk magunkat különböző kiegészítőkkel, övet veszünk és magasszárú cipőt húzunk. Utóbbi a téli időszakban szinte elkerülhetetlen, ha nem akarjuk, hogy lefagyjanak a lábujjaink, ugyanakkor számítanunk kell arra, hogy levetetik velünk. Ha ezzel előre tisztában vagyunk, már azelőtt előkészülhetünk, hogy sorra kerülnénk a kapunál. Vegyük le az övet és a cipőt időben, vagy válasszunk egy zárt, egyszerű félcipőt az utazáshoz.

5. Tiltott tárgyakat is megpróbálunk átjuttatni

Riasztó számban vannak utasok, akik sokszor ugyan tudtukon kívül, de temérdek olyan holmit pakolnak a kézipoggyászukba, amit nem szabadna felvinniük a gépre. Ezek az emberek jócskán lassíthatják a sort, ugyanis ha bejelez a rendszer, egy vám- és pénzügyőrnek ki kell nyitnia a táskát, és átvizsgálni a tartalmát. Ez a jelenlegi időszakban azért is aggályos, mert a világjárvány miatt fontos a személyes érintkezések redukálása. Mindenképpen tájékozódjunk az utazásunk előtt arról, hogy pontosan mi szállítható a kézipoggyászban, és mi az, ami tiltott.