Érdemes körülnézni az otthonunkban, hogy pontosan milyen, és hány éves szobanövényeket tartunk, hiszen egyesek közülük nem is gondolnánk, mennyire értékesek. Bizonyos  dísznövényekhez milliós összegért lehet csak hozzájutni manapság.

Kezdjük egy aránylag 'olcsóbb' példánnyal:

Az agrarszektor.hu cikke szerint a Monstera Thai Constellation nevű fajta különleges fehér és zöld színével tűnik ki a többi monstera közül. Értéke 90-150 ezer forint körül alakul.

Az úgynevezett Pink Princess Philodendron különlegességét rózsaszín árnyalatai adják, árát 613 ezer forintra becsülik. 

Nem kevesebb, mint 1,9 millió forintért kelt el a világ legdrágább Húsos viaszvirága (Hindu Rope Plant). A növényt 2020-ban adta el egy új-zélandi kereskedő. 

A világ harmadik legdrágább szobanövényének a Monstera Obliqua bizonyult, amely bár kinézetre olyan, mintha bogarak rágták volna ki a leveleit, nagyon látványos dekorelem. A különleges virágért pedig különleges árat is kell fizetni: eddig hétmillió forint volt a legmagasabb összeg, amit adtak érte.

Második helyen áll a Shenzhen Nongke nevű orchidea. Tudósok és kutatók több mint 8 éven át dolgoztak a nemesítésén. Ebből adódóan nagyon ritka fajta, amely mindössze 4-5 évente virágzik. Az árát 61,3 millió forintra becsülik.

A lista legdrágább virágára árat sem tudunk mondani. Hogy mennyiért kelhet el egy Epiphyllum oxypetalum, annak csak a licitálók szabhatnak határt, az pedig a csillagos ég.

 Ez a szobanövény egy eredetileg közép-amerikai elterjedésű, úgynevezett epifita kaktusz, amelyet hatalmas, éjjel nyíló virágai miatt széles körben termesztenek, például az USA déli államaiban is. A virág csupán egyetlen éjszakára nyílik ki, élettartama nagyon rövid. Mégis, értéke felbecsülhetetlen.