Árverésre bocsátják a világ valaha volt egyik legdrágább pezsgőjét, egy üveg Perrier-Jouët Brut Millésimét. Az 1874-es évjáratú, francia ital rekord összegért kelt el 1888-ban, és egészen 1967-ig csúcstartó maradt.

A pezsgőgyár alapítójának fia, Charles Perrier által kevert 1874-es cuvée egy kiváló évjárat terméke, amely Cramantból (a Perrier-Jouët egyik legtekintélyesebb dűlőjéből) származó, értékes chardonnay szőlőfajtát tartalmaz - írja a Robb Report cikke nyomán a hamuesgyemant.hu.

A minőségi száraz pezsgőt a brit piacra szánták, ahol akkoriban nagy feltűnést is keltett.

Feltehetőleg már a kezdetekben gyűjtőkhöz került, hiszen a palack 147 évvel a gyártása után is bontatlan. Az 1888-as rekordállítását követően pedig ismételten a brit Christie's aukciósház egy árverésén, a Finest and Rarest Wines and Spiritsen (Legjobb és Legritkább Borok és Szeszes italok) szerepel majd idén december 2-3 között.

A nem mindennapi ital várhatóan 10 ezer és 15 ezer font, azaz 4,2 millió és 6,3 millió forint közötti összegért kel majd el.

Az árverésen résztvevő, legfeljebb 10 főt a francia Épernay-beli Maison Belle Epoque-ban szállásolják el. A mesés birtokon található egy pezsgőház Európa egyik legnagyobb francia szecessziós magángyűjteményével, és természetesen rengeteg finom pezsgővel.

A vendégek tárlatvezetésen vehetnek részt, és megkóstolhatják a három Michelin-csillagos Pierre Gagnaire séf fogásait, amelyekhez a Perrier-Jouët pezsgőpárosításait kínálják, köztük a ritka,1874-es évjárat remekeit.