Sikeres emberekkel nap mint nap összefutunk: előttünk állnak a dugóban, headsettel a fülükben szlalomoznak a luxusüzletek között, vagy az edzőteremből próbálnak új részvényeket venni a tőzsdén. De vajon mi lehet a titkuk? Íme 13 szokás, ami a sikeres embereket jellemzi. Ha követjük ezeket, mi magunk is változást hozhatunk az életünkbe.

1. Ne vesztegesse az idejét

A legtöbb időnket a közösségimédia-felületeken, vagy a televízió előtt ülve vesztegetjük el. Azok, akik sikeresek akarnak lenni az életben, csökkenteniük kell a szórakozásra szánt képernyőidőt, és többet szánni azokra a tevékenységekre, amelyek előrébb lendítik az életben és a munkában.

2. Építse le a negatív embereket

Igen, valóban léteznek azok a bizonyos energiavámpírok. Jobban tesszük, ha ezektől az emberektől távol maradunk, és jobban megválogatjuk a barátainkat. Ha azt vesszük észre, hogy valaki folyton le akar beszélni minket a terveinkről, és mindenben a negatívumokat látja, az nem fog minket előrevinni.

3. Fókuszáljon pozitív gondolatokra

Az életünkben több olyan esemény történhet, amely miatt rosszul érezhetjük magunkat. Hajlamosak vagyunk többet rágódni a minket ért sérelmeken, mint azon, hogy mit tehetünk a jobb közérzet érdekében. A siker egyik titka azonban, hogy a pozitív dolgokra összpontosítunk, és azokat erősítjük.

4. Nézzen szembe a hibáival

Nem szégyen az, ha elismerjük a gyengeségeinket. Csak akkor tudunk változtatni rajtuk, ha szembenézünk velük. Hibákat mindenki követ el, a kérdés az, hogy tudunk-e tanulni belőlük. Fejlődés nélkül nincs siker.

5. Tűzzön ki egy célt

Bármibe is kezdünk, tudnunk kell, hogy mit szeretnénk elérni. Ha van egy célunk, van miért dolgoznunk. Fontos, hogy minden nap el tudjuk mondani, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk hozzá, így biztosak lehetünk benne, hogy az időnket produktívan töltöttük. A határidők is segítenek, a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzésre motiválnak minket.

6. Gondolkozzon tudatosan

Fontos, hogy feltegyünk magunknak kérdéseket, és sose érjük be azzal, ami van. Vajon másképp is képes vagyok megoldani? Jó ez így nekem? Min tudnék változtatni, hogy jobban érezzem magam? Ilyen és ehhez hasonló, élethelyzettől függő kérdések megválaszolásával közelebb juthatunk a célunkhoz, nem mellesleg önmagunk megismeréséhez és a fejlődéshez.

7. Fejlessze önmagát

Ha tudjuk a kérdéseinkre a választ, már csak arra kell rájönnünk, hogyan valósítsuk meg az elhatározásainkat. Sokat segíthetnek az önfejlesztő könyvek, ugyanis temérdek tematikában adhatnak kiváló tanácsokat. A sikeres emberek folyton kutatják a hasznukra fordítható tudást, a hasonló könyvek pedig kiváló inspirációul szolgálnak.

8. Tervezzen

Tervezzük meg előre a napunkat, így biztos nem pocsékoljuk el feleslegesen az időnket. Célszerű listát készítenünk a megvalósítandó dolgokról, és legalább a legfontosabbakat letudni a terveink szerint.

9. ön legyen az első

A sikerhez vezető út egyik legfontosabb állomása, hogy kellően megbecsüljük önmagunkat. Ne hajszoljuk túl magunkat munkával, fordítsunk elegendő időt a pihenésre és kikapcsolódásra is. Találjuk meg az egyensúlyt.

10. Ne adja fel

Többször is elérkezhet a pillanat, hogy azt érezzük: innen nincs tovább. Egy-egy munka vagy élethelyzet olyannyira kifoghat rajtunk, hogy egyszerűbbnek tűnhet feladni, azonban pont ilyenkor kell megmakacsolnunk magunkat és a nehézségekre kihívásként tekintenünk. Veszíteni nem veszíthetünk azzal, ha megpróbáljuk, de ha esélyt sem adunk magunknak, más sem fog.

11. Legyen nyitott

Sokszor hallani a híres, magyar mentalitásról. Vagyis a dolgokhoz való negatív hozzáállásról, az új dolgoktól való félelemről. Ezeket arrébb kell söpörni, és azokról a sikeres emberekről példát venni, akik nyitott elmével járják a világot, és bár kockázatokat vállalva, de valami újat alkotnak. Mint mondják: kockázat nélkül nincs siker.

12. Önmagára figyeljen

Hajlamosak vagyunk másokhoz hasonlítani önmagunkat, ezzel azonban óriási hibát követünk el. Mások sikere inspirálhat minket, ugyanakkor a saját módszereinkre és érdekeinkre kell fókuszálnunk. A megszerzett tudást építsük be saját, egyéni működésünkbe.

13. Kerülje a perfekcionizmust

Ahelyett, hogy tökéletesek akarnánk lenni, törekedjünk arra, hogy a lehető legtöbbet fejlődjünk. Mindig akad majd olyan, akinek nem tetszik a munkásságunk. Ne másoknak, hanem elsősorban magunknak akarjunk megfelelni, és tegyük azt, ami szerintünk helyes. 

(Financer.com)