Ha vége a dolgos éveknek, és végre nem kell a szabadságokat számolni, a hirtelen keletkezett tengernyi szabadidőnk eltöltésének egyik legjobb módja, ha nekiindulunk a világnak. Összeszedtünk öt olyan helyszínt, amit mindenképpen érdemes felkeresni nyugdíjasként, ha előtte még nem jártunk ott.

1. Izrael

A történelem- és valláskedvelők számára a közel-keleti ország kihagyhatatlan úti cél. Hazánkból fapados járattal 10-20 ezer forintból megfordulhatunk, szállást pedig az Airbnb-n találhatunk olcsóbban. Persze a budget-ünktől függ, mit engedhetünk meg magunknak. Ha nagyobb keretből gazdálkodunk, a zsidó államban temérdek kényelmes hotelt találhatunk. Ha pedig már ott vagyunk, érdemes hosszabb időre maradni, és bejárni az országot. A modern, felhőkarcolókkal tarkított, mindig pezsgő Tel Avivból egyenes út vezet Jeruzsálembe, ahol a történelmi Óváros valósággal elkápráztatja a látogatókat. Onnan délre indulva érdemes bebarangolni Én-Gedi oázisát a Holt-tenger partján, és persze megmártózni a legsósabb tengerben. Tovább haladva délre pedig Eilat üdülővárosa vár minket, ahol vad delfinekkel is együtt úszhatunk.

2. DélKelet-Ázsiai folyami hajótúra

Ha a világnak ez a része még ismeretlen a számunkra, egy folyami hajóút a legideálisabb választás. Nyugdíjasként úgy élvezhetjük a vadvízi tájat, hogy közben kényelem és luxus vesz minket körül. Számtalan cég kínál kibővíthető, egy hetes utazásokat a Mekong-folyón, amelynek során az utasok felfedezhetik Ho Chi Minh City, a korábbi Saigon városát, amelyet egykor úgy ismertek, mint "kelet Párizsa". Meglátogathatják a kambodzsai Phnom Penh-t, ahol tanúi lehetnek a francia gyarmati építészetnek, valamint betérhetnek a Tuol Sleng Népírtási Múzeumba és a Gyilkos Mezőkre, amely szomorú bizonyítéka az ország viharos történetének.

Az utazást kibővítve, a folyami hajótúra előtt eltölthetnek néhány napot az ősi templomokkal és modern felhőkarcolókkal teli vietnámi fővárosban, Hanoiban, ahonnan autóbusszal indulhatnak tovább a Halong-öbölbe. Ott hajóra szállva hatalmas mészkősziklák között vitorlázhatnak, majd onnan délre repülve eljuthatnak a kambodzsai Siem Reapbe, ahol megcsodálhatják a legjelentősebb, a korai 12. században épült templomegyüttest, Angkorvatot. A korabeli hívők itt rótták le tiszteletüket a hindu isten, Vishnu előtt.

3. Izland és az Aurora Borealis

Életünkben legalább egyszer mi mást lenne érdemes megcsodálni, ha nem a sarki fényeket? Az Aurora Borealis bizonytalan időközönként jelenik meg az égen, ám a munkát hátrahagyva csak a pénztárcánk szab határt annak, hogy mennyi időnk van kivárni a feltűnését. A legnagyobb esélyünk a szeptember és március közötti, hosszú téli éjszakákon van arra, hogy tanúi legyünk ennek a csodának. Érdemes a Hold állását is figyelni, ha ugyanis éppen teliholdkor látogatunk el az északi vidékre, amikor az égitest a legfényesebben tündököl, könnyen lemaradhatunk a sarki fényekről.

Ugyanakkor ha már Izlandon járunk, érdemes meglátogatnunk a Kék Lagúnát. Természetesen nem a filmsorozatból ismert paradicsomra gondolunk, hanem arra az északi lagúnára, amelynek 102 fokos tejkék vize kiváló a bőr számára.

4. Afrika

A világ kihagyhatatlan kontinense a Szahara vidékével, a Jóreménység-fokával és a Guineai-öböllel, amely az Egyenlítő és a greenwichi délkör metszéspontja.

A cél legyen akár a vadvilág felfedezése vagy a helyi kultúrák megismerése, Afrika temérdek csodát rejt magában. Ide látogatva tanúi lehetünk a Nagy Vándorlásnak, amikor antilopok, gnúk és zebrák milliói utaznak a tanzániai Serengetiből a kenyai Masai Marába, hogy legelőket keressenek.

Részt vehetünk izgalmas, gyalogos vagy furgonos szafari túrákon, amelyek során gorillákat, zsiráfokat, vízilovakat, elefántokat, antilopokat és oroszlánokat láthatunk természetes közegükben. De választhatjuk az all-inclusive ellátást kínáló luxuskunyhókat, tervezett utakkal és hőlégballonos kirándulással.

5. Amerikai Egyesült Államok - Parttól partig

„See the USA in your Chevrolet", azaz Lásd Amerikát a Chevrolet-edből – énekli 1953-as dalában Dinah Shore.

Ha egy igazi autós kirándulásra vágyunk, az Egyesült Államok gyönyörű útvonalakkal, és temérdek meglepetéssel kecsegtet. Guruljunk végig a Chicagót Los Angelesszel összekötő, ikonikus 66-os úton, induljunk vagy érkezzünk a nyugati végén található Santa Monica mólóra, tegyünk egy megállót a Grand Canyonnál, és fotózkodjunk a 'Santa Monica 66 - Az út vége' táblánál, vagy csak vezessünk, élvezzük a tájat, és térjünk be egy-egy piros ülőkés kávézóba, az amerikai életérzés garantáltan a szabadságba repít minket.

Természetesen más útvonalat is választhatunk, a terveinknek csak a tárcánk, és persze a térkép szabhat határt. Próbálkozhatunk például a Kalifornia állambeli San Diegót és a Georgia állambeli Savannah-t összekötő déli útvonallal, amely érinti Arizonát, Új-Mexikót, Texast, Louisianat, Mississippit és Alabamát. De a Marylandet Észak-Kaliforniával összekötő 50-es út közepén átvágva megcsodálhatjuk például Sierra Nevadát, a Pacifikus-hegységrendszer egy elemét a Whitney-heggyel, az Appalache- valamint a Sziklás-hegységet, ezen kívül sivatagi és sík vidékeket, termőföldeket, illetve a világ legmagasabb boltívét St. Louisban, valamint a Tahoe-tavat.

(Travel+Leisure)