shutterstock 1077114848

Íme, a reggelik új királya! Ha kihagyja, ezt teszi a testével

2021.10.21. 10:45 Módosítva: 2021.10.21. 11:03

Manapság szinte mindenki az egészséges és tápláló ételeket keresi. Bár rengeteg termék közül válogathatunk, nem mindegy, mit veszünk le a boltok polcairól. A Velvet egy különleges helyszínre, méghozzá egy granola gyárba látogatott, ahol a granola jótékony hatásai mellett azt is megtudhattuk, hogyan lesz a zabból sütött édesség.

De kezdjük az elején: pontosan mi az a granola?

A granola nagyon röviden sült müzli, melyhez különböző extrák (például fagyasztva szárított gyümölcsök) kerülnek. Bár Magyarország csak pár éve ég granola-lázban, a termék évtizedek óta népszerű reggelinek, desszertnek vagy nassolnivalónak számít világszerte. Sőt, a granola története egészen 150 évvel ezelőttig nyúlik vissza.

Ugyan úgy zabpehely az alapja, mint a legtöbb müzlinek, viszont ez egy ropogósabb és édesebb dolog, ugyanakkor mégsem egészségtelen: az általunk gyártott termékekben se hozzáadott cukor, se glutén, se szója, se tej, se színezék, se tartósítószer nincs. A granolát sütik, és általában hozzáadott édesítőszereket tartalmaz szárított gyümölcsökkel, míg a müzlit nyersen esszük, és csak szárított gyümölcsökkel édesítve élvezzük. Missziónk, hogy olyan reggelit készítsünk a mindennapokra, amely nem csak a reggelizés szokását népszerűsíti, de emellett támogatja a fenntartható és egészséges táplálkozást

– kezdte a Velvetnek Porkoláb Eszter dietetikus, aki Kráml Dáviddal 2016-ban indította útjára a Hester's Life nevű céget. A két tulajdonos körbevezetett minket a gyár minden pontján, miközben jó pár érdekesség is kiderült: az alapanyagok közül a zab egy része például Észak-Németországból, az alma és a tökmag pedig Magyarországról érkezik.

A látogatás közben felmerült bennünk a kérdés: ha nincs benne cukor, mivel édesítik és „fogják össze” a granolát?

Mint kiderült, Eszter sokat gondolkodott azon, mire lehetne kicserélni a müzlikben található szirupot vagy mézet. Ekkor bukkant a datolyára, amely nemcsak édesítő hatású, de jóval egészségesebb, mint a korábban említett édesítőszerek.

Készül a granola.
Készül a granola.
Fotó: Stiger Ádám

Annak ellenére, hogy magas a cukortartalma, a datolyában kevesebb a kalória, és rostokat is tartalmaz, ami csökkenti a cukrok felszívódását. Egy magyar fogyasztó cukorfogyasztása általában igen magas, ezért is lényeges, hogy már gyerekkorban beszéljünk arról, mennyire fontos a tudatos táplálkozás. Azt vettük észre, hogy a koronavírus-járvány sokakban elindított egy folyamatot. Már nem mindegy, mi kerül a tányérukra. Inkább mérlegelnek, hogyan tesznek hozzá az egészségükhöz

– mondta a dietetikus. Bár ő mindig azt ajánlja, hogy a napindító étkezés valamilyen jó minőségű gabonára épüljön, szerinte sokaknál maga a reggelizés sem valósul meg, ami nagy hiba.

A reggeli egy kulcsétkezés, hiszen a máj szénhidrát-tartalma az éjszakai éhezési időszakban lecsökken. A reggeli egyik fő funkciója, hogy visszatöltse ezt a szénhidrát készletet, ami hozzájárul olyan kognitív funkciók normális működéséhez, mint a figyelem, a memória vagy a tanulási képesség

– hívta fel a figyelmet Porkoláb Eszter.

3 indok, amiért megéri granolát fogyasztani

  • A rostfogyasztás növelése érdekében. A rostok támogatják a bélflóránk egészségét, ami nagyban hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez.
  • A granolában lévő zabpehelyben, gyümölcsökben és olajos magvakban található tápanyagok tovább színesítik az étrendet, a változatos táplálkozás pedig a hosszútávú egészség kulcsa.
  • Gyors és nagyon finom étkezési lehetőséget kínál a kapkodós reggelekre. A reggelizés pedig kulcsétkezés, hiszen a máj glikogéntartalma (szénhidrát-tartalma) az éjszakai éhezési időszak alatt lecsökken és a reggeli egyik főfunkciója, hogy visszatöltse a készletet, így az hozzájárul olyan kognitív funkciók normális működéséhez, mint a figyelem, a memória vagy a tanulási képesség.

Hogyan készül

A Velvet a granola gyártás teljes folyamatának tanúja lehetett. Láthattuk, hol sütik ezeket a finomságokat, valamint, hogy hol nyerik el végső formájukat. Egy 800 négyzetméteres üzemben az ország egyik legnagyobb automata csomagológépe dolgozik, amely egy műszakban akár 20 ezer darab, több összetevős termék gyártására képes. A fejlesztésekkel a csapat is bővült: a veszprémi üzemben jelenleg 24 alkalmazott dolgozik.