Üvegházat vont nyaralója köré egy svéd házaspár, aminek köszönhetően fűtési technológiák nélkül, zéró károsanyag-kibocsátással vészelik át a telet.

A januári átlaghőmérséklet Svédországban -3 Celsius-fok. Hazánkban ez az érték idén 2,37 Celsius-fok volt. Marie Granmar és Charles Sacilotto a téli hideg ellen nem gáz-, villany- vagy fafűtéssel védekezik. A francia-svéd házaspár egy olyan alternatívát választott, ami keveseknek jutna eszébe: nyaralójuk köré egy 200 négyzetméteres üvegházat építettek 2004-ben, így lakóhelyük hőmérséklete akkor is 20 fok körül alakul, ha odakint -15 fokot mérnek.

Ez az innovatív szerkezet a napenergiát hasznosítja, hogy energiát spóroljon, közben pedig őrizze a hőt. Mindemellett arra is lehetőséget biztosít, hogy lakói atipikus terményeket termesszenek Svédország számára.

A 'ház az üvegházban' koncepció egyébként eredetileg is a svédektől származik, akik természetházként hivatkoznak a nem mindennapi építményekre. Elsőként Bengt Warne építész állt elő az ötlettel, aki 1974-ben kezdte felépíteni az első természetházat.

 Charles Sacilottót megihlették a természetházak, így először egy üres terep után kutatott, ahol ő is felépíthet egyet. Végül mégis a Stockholm archipelago szigetcsoporton található nyaralójukra esett a választása.

Warne terveit felhasználva, házukat egy üvegbúra alá vonta, ezzel megalkotva egy hatalmas üvegházat, amelynek egyetlen hátránya a nyári időszakban felhalmozódó hő. A meleg hónapokban a ház 40 fokig is felmelegszik. Hogy a házaspár ezt mérsékelje, létrehozott egy nyílást az üvegház tetején, hogy annak segítségével szabályozhassa a hőmérsékletet.

Az üvegház a városi szennyvízhálózatra sincs rácsatlakoztatva. Sacilotto ugyanis egy saját rendszert épített ki, amely egy vizelet-elválasztó vécével kezdődik, a víz szűrésére és a salakanyag komposztálására pedig centrifugákat, víztározókat, kerti magaságyat és kerti tavat használ

Ez nem csak arról szól, hogy felhasználod a természet adta lehetőségeket, a napot és a vizet, hanem valójában egy életfilozófia is, hogy egy másik világban éljünk

– mondta Charles Sacilotto.

(Designboom)