Halloweenkor mindenféle kísérteties dolgot ünnepelnek szerte a világon. A legismertebbek ma az amerikai hagyományok, köztük a 'csokit, vagy csalunk' - eredeti nevén a trick, or treat - édességgyűjtő túra, vagy a töklámpás-készítés. Ezeket az angolszász hagyományokat próbálja hazánk is átvenni, miközben a régi, keresztény szokások is erősen jelen vannak országunkban.

Alább 5 olyan érdekességet tudhatnak meg Halloween, azaz Mindenszentek Éjszakájáról, amiről talán álmodni sem mertek...

1. A töklámpás egy ír legendából született

A monda szerint egy bizonyos Fukar Jack meghívta az ördögöt egy italra, de fizetni igazából nem akart. Helyette agyafúrt módon meggyőzte a sátánt, hogy változzon érmévé, és így tegyék lóvá a kocsmárost. Az ördögnek tetszett az átverés, így érmévé változott, Jack azonban italvásárlás helyett eltette a pénzt. Azt otthonában egy ezüst feszület közelében tartotta, hogy lehetetlenné tegye az ördög számára, hogy újra alakot öltsön.

Egy idő múlva szabadságot ígért az ördögnek két feltétellel: ha békén hagyja őt egy évig, és a halála után nem követeli a lelkét.

Egy évvel később Jack ismét átejtette az ördögöt, hogy az továbbra is békén hagyja, és ne tartson igényt a lelkére.

Amikor Jack meghalt, Isten nem akart egy ilyen fondorlatos embert a mennyekben tudni, az ördög pedig állta a szavát, és nem engedte be a pokolba.

Jacket végül a végtelen éjszakába küldték, egyetlen égő széndarabbal, hogy az vezesse útján. Az elhunyt férfi szelleme a szenet egy kivájt paszternákba helyezte, és azóta is a világban barangol.

Az írek és a skótok idővel elkezdték megalkotni saját 'Jack lámpásaikat' (Jack o'lantern) paszternákból, cukorrépából és krumpliból. A tradíció az emigránsokkal idővel eljutott az Egyesült Államokba, ahol az emberek az Észak-Amerikában honos tököt kezdték el erre a célra használni.

2. Csokit, vagy csalunk

Talán kicsit furcsa hagyománynak tűnhet a gyerekek jelmezbe öltöztetése, és édesség koldusokként háztól házig küldése. Ha azonban visszatekintünk egy középkori és egy katolikus hagyományra, a Halloween mai játékossága egyből értelmet nyer.

A tradíció gyökere az úgynevezett Samhain-rituáléra vezethető vissza.

A Samhain a gael nyelveken beszélő népeknél a november hónapot jelenti, míg a kelta nyelvi-kulturális kör október 31-én sötétedéskor kezdődő, és november 1-jén végződő egyik legjelentősebb ünnepe.

Úgy hitték, hogy Samhain éjszakáján fantomok sétálnak a Földön, ezért az embereknek különböző ijesztő jelmezekbe kell öltözniük, hogy visszaszorítsák az eltévedt lelkeket.

A pogány ünnepeket a katolikus egyház kezdte kiszorítani a sajátjaival, a november 1-ei Samhain-rituálékat például a Halottak Napjával, vagy más nevén, a Mindenszentekkel. Utóbbi sem véletlen alternatív elnevezés: a november 1-ét megelőző éjszaka tartották Mindenszentek Éjszakája néven a Samhain fesztivált a kelta régiókban. A jelmezes szellemharcosokat azonban idővel felváltották azok a házról házra járó szegény emberek és gyerekek, akik imádságot kínáltak ételadományért cserébe. 

A 'csokit, vagy csalunk' valahol a kettő hagyomány gyerekek számára is szórakoztató modern egyvelege lehet: ők jelmezekbe öltöznek, és édességet kérnek azért cserében, hogy elüldözik a gonosz szellemeket. 

3. Régi angol néphagyomány

A Halloween régi angol néphagyománya tele volt babonákkal és jövendőmondással, amiből néhány a mai napig fennmaradt. Ilyen az almahalászat vagy a fekete macskák elkerülése.

Előbbi során, ha valaki kihalász egy almát egy dézsa vízből a fogaival, majd utána levágja annak héját és a vízbe visszadobja, az felveszi igaz szerelme nevének kezdőbetűjét. Az almát a bölcsesség gyümölcsének tartották.

Egy másik angol néphagyomány szerint, ha egy fiatal nőtlen férfi vagy hajadon leány háttal lefelé sétál a lépcsőn éjfélkor, és közben egy tükröt tart maga elé, a tükörben megjelenik következő szerelmének arca.

4. Koldusok éjszakája

Ez nagyon hasonló a 'csokit, vagy csalunk' játékhoz, az eredeti célja mégis más. Ezt a hagyományt egyedül egy iowai városban, Des Moinesben tartják.

A tradíció 1938 környékén keletkezhetett a vandalizmus megelőzése érdekében. A szülők szerették volna, ha gyermekeik nagyobb biztonságban élvezhetik Halloween ünnepét.

A Koldusok Éjszakáján a gyerekek ugyan úgy jelmezekben csengetnek be a házakhoz, de a 'csokit, vagy csalunk' felkiáltás helyett egy viccet vagy verset kell mondaniuk, avagy előadniuk egy trükköt az édességért. A legjobb része az egésznek, hogy a gyerekek általában faviccekkel készülnek.

5. valójában halottak napjai

A Halottak Napja, avagy a Dia de los Muertos, Mexikóban, és néhány más spanyol ajkú országban október 31-től november 2-ig tart.

November 1-jén, az Ártatlanok Napján (Dia de los Inocentes) az elhunyt gyerekek előtt róják le tiszteletüket a családtagok, a sírokra fátyolvirágot és fehér orchideát visznek. November 2-án ünneplik felnőtt, idős halottjaikat, akiknek nyughelyére narancs bársonyvirágot helyeznek.

Az eredeti azték ünnepség egy teljes hónapig tartott, de amikor a spanyol hódítok elfoglalták Mexikót a 16. században, összeolvasztották a helybéli hagyományokat a katolikus Halottak Napjával. A mai megemlékezések egyvelegei a koponyákkal végzett azték rituáléknak, oltárok felállításának és étkezéseknek, valamint a katolikus miséknek és imáknak.

(10best.com)