„Japán Harryje és Meghanjaként" emlegetik Mako hercegnőt - Naruhito császár másodszülött fiának, Akisino hercegnek a lányát - és az ő újdonsült férjét, miután a japán törvények értelmében keddi házasságkötésük után Mako elveszítette státuszát, és költözni készülnek. Tokióban kisebb tömeg vonult utcára, hogy így fejezze ki tiltakozását a frigy ellen.

Az egyidős, pontosan 30 esztendős Mako és Komuro Kei 2012-ben találkoztak a tokiói Nemzetközi Katolikus Egyetemen. Szinte első látásra egymásba szerettek, majd 5 év után, 2017-be jelentették be, hogy eljegyezték egymást.

Mako úgy mondott igent szerelmének, hogy már akkor is tudta, döntése mivel jár majd. A hatályban lévő rendelet szerint a császári család nőtagjai elveszítik státuszukat, ha közemberrel lépnek frigyre.

Ahogy Meghan Markle-t, úgy Komuro Keit is intenzív vizsgálatnak vetette alá a japán nyilvánosság a pár bejelentését követően. A sajtóban végül napvilágra került egy hír, miszerint Komuro anyjának tartozása van ex-vőlegénye felé, így a családnak vélhetően pénzügyi problémái lehetnek. Hogy leülepedjen a por, 2018-ra tervezett esküvőjüket elhalasztották.

Időközben kitört a világjárvány, így Mako egy darabig még hercegnő maradt. Komurót ugyanakkor továbbra is kritizálta a nyilvánosság, legutóbb például azért, mert lófarokba kötött hajjal tért vissza külföldről. Ez pedig a férfiaknál szokatlan viseletnek számít Japánban - írja a 24.hu a BBC cikke nyomán.

A támadások az elmúlt évek során sem tántorították vissza a párt döntésüktől, így végül 2021. október 26-án egybekeltek. Bár az uralkodói esküvők szokásos szertartásának elemei mindenképpen kimaradtak volna a ceremóniából, Mako nem csak ezzel nem törődött, de az uralkodó családból való távozáskor őt megillető fizetségről is lemondott. Ezt elsőként tette meg a császári család történetében.

Nagyon sajnálom a kellemetlenséget, amit okoztam, és nagyon hálás vagyok azoknak, akik továbbra is támogattak engem. Kei számomra pótolhatatlan. A házasság egy szükséges választás volt számunkra

– mondta az esküvő előtti sajtótájékoztatón Mako hercegnő.

Szeretem Makót. Csak egy életünk van, és azt akarom, hogy azt azzal az eggyel éljük le, akit igazán szeretünk. Nagyon elszomorít, ahogy Makót mentálisan és fizikailag is megviselték az elmúlt időszakban felröppent hamis vádak

– fűzte hozzá Komuro.

A rangjáról a szerelemért lemondó hercegnő döntése nem hatotta meg a japánok egy részét, ők kedden egy kisebb tömegben vonultak utcára, hogy tiltakozzanak az esküvő ellen.

Az újdönsült házasok, hasonlóan Harryhez és Meghanhoz, várhatóan az Egyesült Államokba költöznek, ahol Komuro ügyvédként dolgozik majd.