Hol van már a 2010-es évek első fele, amikor minden második ház színe sárga volt, a belső falak pedig szintén sárga, barackvirág, vagy ezeknek a színeknek valamilyen árnyalatában pompáztak? Egy festékgyár felmérése szerint újabban a modern környezethez jobban illő, visszafogott és kevésbé hivalkodó színeket preferálják a magyarok, jobban illeszkedve a nemzetközi trendekhez.

Érdekes kérdés, hogy pusztán az éppen aktuális divat, vagy egy bizonyos belső hang is befolyásolja-e a döntésünket arról, hogy milyen színbe öltöztessük lakásunkat. A különböző színek különböző jelentéseket hordoznak, és egy színpaletta fölött állva a lelki állapotunk, személyiségünk is döntő szerepet játszik abban, hogy melyik szín melyik árnyalatára bökünk rá.

a magyarok kedvence

A Poli-Farbe felmérése szerint a magyarok kedvenc falszíne töretlenül a fehér. Összességében ez nem csak a legtisztább, de a legpraktikusabb választás is, hiszen világos, tágítja a teret, árban a legolcsóbb és mindenféle bútor, berendezési tárgy illik hozzá. Nem mellesleg tisztasági festéshez a leggyakrabban használt szín.

A fehér a könnyedséget, békét és a szűziességet jelképezi.

újabb trendek

Véget értek a mediterrán idők, legalábbis az azt a hangulatot idéző narancsos, barackos árnyalatok ideje. A szürke színek is egyre inkább háttérbe szorulnak, helyette a természetközeli, kifinomultabb variációk, mint például a lágy fátyolka, az ezüstfa vagy épp a természetes vasvirág árnyalata nyernek teret nem csak a magyarok esetében, de nemzetközi szinten is.

A toplista második helyén például a bodza szín áll, azt pedig a nád követi. Utóbbinak a népszerűsége olyan gyorsan emelkedik, hogy 2022-re a magyarok második kedvenc választásává válhat.

A természetközeli színek feltörekvő népszerűségéhez a pandémia is nagyban hozzájárult. A bezártságban az emberek egyre inkább vágytak a természetbe, ez pedig idővel megmutatkozott az otthonukban: dominálni kezdtek a harmonikus színek, minták, formák és anyagok.

A nád árnyalata békés, biztos alapot ad otthonunknak, izgalmas hátteret a zöld növényeknek, harmóniában áll szinte bármilyen fajta fával, és kiválóan kombinálható az egyre népszerűbb újrahasznosított és környezetbarát anyagokkal is.

Környezettudatosságot, természetszeretetet sugall. 

Top10

A Poli-Farbe színtrend kutatása alapján

  1. Fehér
  2. Bodza
  3. Nád
  4. Vasvirág
  5. Ezüstfa
  6. Fátyolka
  7. Jácint
  8. Gyékény
  9. Fenyőspárga