Bármilyen hihetetlennek tűnik, Új-Zélandon úgy gondolják: a denevér madár. Mi több, az állampolgárok meg is szavazták az egyébként emlősök osztályába tartozó állatot az Év Madarának. A bilit azonban teljesen más borította ki az eset kapcsán.

Az új-zélandiak 16 éve választhatják meg eme jeles cím viselőjét, idén pedig rekordszámú szavazat, pontosan 58 ezer voks érkezett.

Ebből 7 ezer szavazatot szerzett magának az első helyezett, amely nem más lett, mint az új-zélandi hosszúfarkú denevér. Ez a faj a világ legritkább emlőseinek, és Új-Zéland kevés őshonos szárazföldi emlősének egyike, amely kifejlett állapotban mindössze egy hüvelykujj nagyságú.

A szervezők pont ezért döntöttek úgy, hogy becsempészik az induló madarak sorába, hátha nagyobb hírverést kap majd a verseny.

 A nagy visszhang azonban valóságos robbanás lett, miután az emlősállat meg is nyerte a szavazást, lekörözve ezzel a szigetország nagyjából 200 madárfajának mindegyikét. Az eredmény megosztotta az embereket. Sokakban óriási felháborodást keltett, ők úgy vélték, hogy ezzel a trükkel próbálták helyreállítani a denevérek koronavírus miatt megtépázott hírnevét. Mások pont emiatt üdvözölték a denevérek győzelmét, mondván:  a pandémiát követően jót tett nekik a pozitív PR.

Mindazonáltal máig nem elképzelhetetlen, hogy a világjárványt okozó vírus pont a denevérekben fejlődött ki, tekintve, hogy ők a koronavírusok legnagyobb hordozói.

A denevérekre leadott szavazatok a ragadozókontrolra, az élőhelyek visszaállítására és a klímavédelemre leadott szavazatok, hogy megvédjük őket, és tollas társaikat egyaránt

– mondta Laura Keown, a szervező Forest and Bird környezetvédő csoport szóvivője, ezzel cáfolva az őket ért vádakat.

Ha a közfelháborodás hatására esetleg utólagosan kizárnák a versenyből a denevéreket, az első helyre a tavalyi győztes kakapó kerülne. A röpképtelen, éjszakai bagolypapagáj 4 ezer szavazatot a kapott, a faj jelenleg a kihalás szélén áll.

Ön tudta, hogy a denevér nem madár?

(BBC)