Ezer éve eltemetett emberáldozatok maradványaira leltek archeológusok Peruban, a Huaca Santa Rosa de Pucalá régészeti lelőhelyen. Az ásatáson részt vevő szakemberek összesen huszonkilenc testet tártak fel, közülük négyen az egykori Wari-kultúrából származtak.

A Wari-civilizáció Kr. u. 500 és 1000 között virágzott a mai Peru területén. Finom szövésű textíliáiról, faragott kerámiáiról, valamint útjairól és teraszos mezőgazdaságáról volt ismert.

Kultúrájukban a vallás mélyen összefonódott a politikával. Az Andok hegység lábánál, vallási okokból kivégzett emberáldozatok tetemei között két gyermek, egy tinédzser és egy felnőtt ember maradványaira bukkantak.

Ez a négy csontváz a régió első ismert példája a Wari-civilizációból származó emberi áldozatoknak. Egy lehetséges rituálé részei lehettek, amelyet a wari-stílusú vallási terek építésének megkezdésekor végeztek

– fejtette ki az ásatást vezető Edgar Bracamonte Lévano, aki azért ismerte fel a Wari-sírokat, mert azokat három jellegzetes, D alakú, a kultúra vallási tereire jellemző burkolat vette körül.

 Az emberi maradványokon kívül nyolc tengerimalac, valamint több alpaka és láma csontvázát is feltárták, amelyeket valószínűleg mind feláldoztak. Emellett edényeket, palackokat és egy félhold alakú pengével ellátott kést is találtak - írja a Hamu és Gyémánt a Live Science cikke nyomán.

A további 25 feltárt csontváz a mochica vagy moche kultúrához tartozott. Ez a civilizáció a mai Lambayeque területén élt Kr. u. 100 és 700 között. Később ezt a népet váltották fel a warik, akiknek civilizációja az éghajlatváltozás miatt idővel elnéptelenedett.