Nem csak férjének hazudta, de saját magának is elhitte egy connecticuti nő, hogy a férfi Alzheimer-kórban szenved. A hazugságból nyerészkedett is: húsz év alatt 600 ezer dollárral, nagyjából 210 millió forinttal károsította meg a párját.

A most 73 éves férfi 2009-ben házasodott össze a nála tíz évvel fiatalabb nővel, de a csalás már jóval a frigy előtt, 1999-ben elkezdődött. A ferdítés azért sem derült ki, mert a pénzügyeket régóta a feleség intézte, méghozzá azért, mert szerinte férje az Alzheimer-kór miatt úgysem tudta volna a számlákat kezelni. Nem tudni, hogy a férfi hány évig élt úgy, hogy azt hitte, beteg – írja a Washingtonpost.

A nő a férje nyugdíj-megtakarításából nagyjából évi 30 ezer dollárt, azaz 9 millió 300 ezre forintot nyúlt le. Az asszony ellen lopás és hamisítás miatt indult eljárás az Egyesült Államokban. A lebuktatásban a férfi előző házasságából született lánya segített, akinek feltűnt, hogy apja számlájáról jókora összegek tűnnek el. A lány előbb a szülőjét, majd a hatóságokat értesítette.

Mi az Alzheimer-kór?

Az Alzheimer-kór (angolul Alzheimer's disease, rövidítve AD) a gondolkodás és a megismerési (kognitív) funkciók beszűkülésével, magatartásválto­zással, elbutulással (demencia), majd gyors biológiai leépüléssel járó neurodegeneratív kórkép – írja a Wikipédia.