Temérdek filmből ismerjük már a palackposták, és a legkülönfélébb módokon kézbesült levelek varázsát. Amikor két ember, akár a múltból és a jelenből kapcsolódik egymáshoz. Netalántán még mi magunk is próbáltunk üzenetet rejteni egy üvegcsébe, és víznek ereszteni azt egy nyaralás során a tengeren, vagy a Balaton vizén gyerekként. Bárhogy is, a világon már sokan megtették, egyeseknek pedig célba is ért az üzenete. Ha nem máskor, hát 150 évvel később.

Utolsó üzenet egy süllyedő hajóról

A New Yorkból Liverpoolba tartó, Lusitania nevű óceánjárót 1915-ben torpedótámadás érte. A hajó mindössze 18 perc alatt elsüllyedt, ám ennyi idő elég volt ahhoz, hogy az egyik utas üzenetet hagyjon az utókor számára, egy palackba rejtve azt.

Még mindig a fedélzeten vagyok néhány emberrel. Az utolsó hajók elmentek. Gyorsan süllyedünk. Néhány férfi a közelemben egy pappal imádkozik. Közel a vég. Talán ez a jegyzet ...

- állt a papíron. A sorokat sajnos már nem sikerült befejeznie a szerzőnek, aki feltehetően az utolsó pillanatokban igyekezett beletuszkolni a levelet az üvegcsébe, még mielőtt pontot tehetett volna a mondat végére.

Vissza a halálból

A 10 éves manhattani Sidonie Fery egy napon Long Island-i barátaihoz látogatott 2002-ben. A kompon utazva egy rövidke üzenetet firkantott egy papírcetlire, majd azt egy gyömbérsörös üvegbe zárva az óceánba dobta. Nyolc évvel később a lány meghalt, lezuhant egy sziklaszirtről Svájcban.

Eltávozása után két évvel különös dolog történt: a több mint egy évtizeddel korábban óceánba hajított levele partot ért. Az üvegre a Long Island-i Patchogue település egy parkjának dolgozói bukkantak rá, miközben a Sandy névre keresztelt szupervihar strandtörmelékeit takarították el. A papíron az állt:

Légy jó magadhoz, haver!

Az idézet a 10 éves kislány egyik kedvenc filmjéből, az 1989-es Bill és Ted zseniális kalandja című vígjátékból származott. A levél megtalálói felkutatták Fery édesanyját, és átadták neki lánya utolsó üzenetét.

Hangos zokogásban törtem ki, amikor meghallottam, hogy megtalálták. Nagyon kedves emberek

– mondta a DailyMail-nek korábban a lány édesanyja, Mimi, aki a palackba rejtett üzenetet egy jelnek vette, hogy már nincs miért aggódnia.

Életmentő küldemény

2005-ben több mint 80, többnyire tinédzser bevándorló ragadt egy hajón Costa Rica partjainál, miután magukra hagyták őket. Sem telefonjuk, sem rádiójuk nem volt, semmilyen kommunikációs eszközük, amellyel elérhették volna a szárazföldet. Végül egy SOS-üzenetet helyeztek egy palackba, amelyre egy halász bukkant rá.

Az üzenetet eljuttatta a közeli sziget lakóinak, akik riasztották a helyi hatóságok főhadiszállását. A menekülteket végül sikeresen kimentették, és a szigetre szállították gyengélkedni őket.

150 évig sodródott

Chunosuke Matsuyama japán tengerész és 43 társa hatalmas viharba keveredtek 1794-ben. Az égzengés alatt hajótörést szenvedtek egy csendes-óceáni szigeten. Ellátmány és felszerelés hiányában a legénység tagjai szép lassan mind meghaltak, Matsuyama azonban egy kókuszfából faragva még megírta a szerencsétlenségüket a vég előtt. Az üzenetet egy üvegbe csúsztatta, az pedig 151 évvel később, a japán Hiraturemura falu közelében ért partot.

Egészen addig senki sem tudta, mi lett a tengerészekkel, ám az üzenet szerzőjének kilétére hamar fény derült, Matsuyama ugyanis pont ebben a faluban jött a világra annak idején.

Kilenc év alatt ért Amerikából Franciaországba

Ilyenkor egyből az a kép tárulhat a szemünk elé, mi minden történhetett azzal a picike palackkal 9 év alatt az Atlanti-óceán felszínén - vagy épp mélységében. Hány bálna keresztezhette az útját, mennyi delfin játszhatott vele, vagy sodorhatták arrébb hatalmas hajók hullámai. A sok éves hánykolódás után azonban célt ért a Massachusetts állambeli kis Max Vredenburgh levele.

Ő és édesapja Rockport egyik strandján zárták az akkor 10 éves kisfiú üzenetét palackba, majd azt a tengerbe hajították 2010 augusztusában. A levélen Max neve, a hobbijai,, a címe, valamint az is szerepelt, hogy választ szeretne kapni a palackposta megtalálójától.

Ezek után eltelt az a bizonyos kilenc év. Max már felcseperedett, időközben pedig el is feledkezett a palackba zárt levélről. Mígnem egy napon, 2019 novemberében édesapja váratlan üzenettel lepte meg. Egy bizonyos G. Dubois nevű személy válaszolt az üzenetére, nem máshonnan, mint Franciaországból.

Hello,
2019. október 10-én, Franciaország partjainál, Contis és Mimizan között megtaláltam az üzenetet, amit egy palackba rejtettél. Az eredeti dátum, 2009. augusztus 21. szerint 9 évig tartott, amíg megtette a palack a 6000 kilométert. Sokat nőhettél ezalatt: 10 évesből 19 éves lettél. Csatolok egy térképet, hogy lásd, hol találtam rá a palackra. Üdvözlettel, G. Dubois

- állt az üzenetben.

(Life.hu)