Nick Mocuta 21 éves volt, amikor mindössze 500 dollárnak megfelelő román lejjel (nagyjából 155 ezer forinttal) a zsebében elindult az Egyesült Államokba. Bár alig beszélt angolul, a Romániában nevelkedő férfi gyerekkora óta arról álmodott, hogy a tengeren túl épít karriert. Nem voltak konkrét tervei, mégis sikerrel járt, de rengeteget kellett gürcölnie.

Mocuta hosszú időn át Los Angeles utcáin élt: padokon aludt, mert nem tudott volna megfizetni egy albérletet. Jóformán ételre sem volt pénze, alig étkezett. Ha vett is valamit, mindig a legolcsóbbat választotta.

Daily Star című brit napilap riportja szerint Mocuta már több mint száz ingatlan büszke tulajdonosa. Azt is megengedhette magának, hogy minden családjának külön házat vegyen. De hogyan sikerült ezt elérnie?

A most 37 éves férfi, aki annak idején a nagymamájától kapott pénzből indult útnak és kezdett új életet, eleinte senkit nem ismert Los Angelesben. 

Kulturális sokkot kaptam, soha nem fogom tudni elfelejteni ezt az érzést. Az első taxiért, amit fogtam,100 dollárt kellett fizetnem, így csak 400 dollár maradt a zsebemben. Azon kaptam magam, hogy hajléktalan lettem. Los Angelesben a parkokban aludtam a padon, és mivel csak nagyon kevés pénzem volt, alig ettem. Az egyik gyorsétteremben 1 dolláros hamburgert ettem, külön kérve, ne tegyenek bele sajtot, mert akkor többet kellett volna érte fizetnem. 

– mesélte Mocuta, aki az elkövetkező pár hónapban folyamatosan állást keresett. Fel is vették néhány helyre, de nem fizettek neki valami sokat, így sokáig kellett gyűjtögetnie a pénzét ahhoz, hogy ki tudjon venni egy kis lakást. A sanyarú körülmények ellenére a férfi soha nem adta fel: szorgalmasan dolgozott, és addig gürcölt, amíg meg nem kaphatta az ingatlanközvetítői engedélyt. Ezt megelőzően telefonokkal és Kínából rendelt olcsó telefontokokkal kezdett el kereskedni. Ezzel fél éven belül már akár 4 ezer dollárt (1,2 millió forintot) is megkeresett. 

Időközben az amerikai állampolgárságot is megkapta, és több webáruházat alapított, amelyeknek bevétele a 40 millió dollárt (12,4 milliárd forintot) is meghaladja.

A sikereimet szerintem annak köszönhetem, hogy soha nem féltem kockáztatni. Nagyon kitartó voltam, és soha nem adtam fel. Akárhányszor elestem, mindig tudtam, fel kell kelnem.

– magyarázta a férfi, aki bár egykor hajléktalan volt, most már több mint száz ingatlana van szerte az Egyesült Államokban és Romániában is. Négy luxusjárgánnyal is büszkélkedhet. Adni is szeret: minden családtagjának vett egy-egy rezidenciát, és anyagilag is segíti őket. Dolgozniuk sem kellene, hogy a lehető legtöbb időt tudják szeretteikkel együtt tölteni.