Az Észak-Keleti Egyetem kutatói új módszert dolgoztak ki a tengervíz sótalanítására: égetett tehéntrágyából készítenek nanoszűrőket.

Az eljárás során a tehéntrágyát 1700 Celsius-fokra hevítik, aminek során a benne lévő baktériumok elpusztulnak, maga a trágya pedig finom szénporrá alakul át.

Ebből olyan habot állítanak elő, amely képes kiszűrni a tengervíz sótartalmát.

Az egyetemi kutatók által kidolgozott új módszer nem mellesleg fenntartható. Hogy beinduljon a folyamat, ahhoz mindössze napfényre van szükség.

Az új módszer elsősorban arra alkalmas, hogy a tengerparti körzetekben pótolja az egyre súlyosabb gondot okozó ivóvízhiányt. Ehhez csupán egy nanorészecskék gyártására alkalmas üzemet kell felépíteni néhány nagyobb településen  írja az agroinform.hu a krishijagran.com cikke alapján.