A 23 éves Lara elméjén és testén hat másik személyiséggel osztozik, akik sajátjával együtt határozzák meg, mit és hogyan csináljon.

A fiatal lány disszociatív személyiségzavarral küzd. Ez azt jelenti, hogy az egyénnek kettő, vagy az esetek felében több elkülönült személyisége van saját névvel, emlékezettel, melyek között kisebb-nagyobb mértékű átjárás lehetséges. Lara esetében 6 különböző személyiségről beszélünk, melyről a Noizz.hu-nak mesélt.

Gyerek vagy tini koromban már észrevették, hogy változó a kézírásom. Hol jobbra, hol egyenesen, hol balra dőlt, néha jobb kézzel, néha bal kézzel írtam. A tanulmányi eredményeimen is meglátszott, hol ötöst, hol egyest kaptam, hiszen amit este profin megtanultam, másnapra vagy harmadnapra elfelejtettem, csak akkor tért vissza a megtanult anyag, amikor újra az voltam, aki megtanulta. Emellett gyanúra adott okot, hogy rendszeresen voltak emlékezetkieséseim és furcsán viselkedtem.

– mondta a fiatal lány arról, hogyan diagnosztizálták nála a betegséget. Lara egyébként a TikTokon is megtalálható, ahol már 45 ezer követője van!

@felicia_lariiaa

Válasz @patkaylara részére #disszociativ #disszociatívamnezia #pszichiatria #foryou

♬ eredeti hang - ✨Lariiaa✨

A személyiségei a következők:

  • Lara, aki vidám és barátkozó
  • Bogi, aki fiatalabb és zárkózott
  • Johanna, aki az anyatípus
  • Heidi, aki egy igazi talpraesett lány
  • Lívia, aki még gyerek
  • És egy hatodik, egy rejtett személyiség, akiről még Lara sem tud sokat.

Egyelőre nem diagnosztizálták, hogy ki a fő személyisége. A cikkben megkérdezték, hogy jelenleg kap-e orvosi kezelést, a kérdésre pedig a következőt válaszolta. 

Igen, lassan 4 éve állok folyamatos kezelés alatt, néha heti egy, máskor heti 2 alkalommal. Nemrég jöttem ki egy 3 hónapos intenzív pszichoterápiás kezelésről, emellett gyógyszereket is kapok, melyek nagyjából elnyomják a személyiségeket, a hangulatom is sokkal jobb, valamelyest elviselhetőbb az állapotom. Arról, hogy milyen fajta pszichoterápiával kezelnek, nem adhatok ki információt, és arról sem, hogy melyik intézményben, milyen formában.

Cikkünk vezető képe illusztráció!