Megunt és kidobásra ítélt ruháinkból hatalmas mennyiségű szemét keletkezik: Magyarországon 60-80 ezer tonnányit dobnak ki az emberek, és körülbelül a ruhák 90 százaléka kerül a hulladéklerakóba. Egyetlen póló előállítása 2700 liter vizet jelent, ez egy ember 2,5 év alatt elfogyasztott ivóvízmennyisége – világít rá az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kutatása.

A környezetszennyezés világméretű mivoltát ma már senki nem kérdőjelezi meg: van, aki biciklire ül autózás helyett, mások szövetszatyorral járnak bevásárolni és csak fenntartható gazdaságból származó élelmiszert fogyasztanak. Viszonylag kevesen gondolnak azonban arra, hogy a ruhásszekrényük tartalma is hatással van a környezetünkre. Olyan kis lépésekkel, mint a tudatos vásárlás és ruhaápolás, adományozás és csere-bere bárki tehet a bolygó védelméért különösebb energiabefektetés nélkül.

1. Tudatosság az üzletekben

Ez a felső valójában hiányzik a ruhatáradból, vagy egy kis boldogsághormon az, amire igazából vágysz? Kérdezd meg magadtól minden vásárlás előtt, hogy vajon hányszor fogod hordani ezt a darabot, hogyan illeszkedik a ruhatáradba, mely más ruhákkal fogod tudni párosítani. Az impulzusvásárlások helyett alakíts ki kapszulagardróbot, hogy minden ruhád variálható legyen egy másikkal. Ha valami mégsem kell, vedd a fáradtságot és mindenképpen vidd vissza – a pénzt is visszakapod és a bolygó is jól jár.

2. Szerezz be néhány örökké divatos, jó minőségű alapdarabot

Figyelj a választott ruhák anyagának minőségére. Szekrényed alapdarabjai legyenek időtállóak és bírják jól a gyűrődést. Egy elegáns nadrág, egy blézer, egy farmer, egy fehér póló, egy sneaker meg egy csizma mindenkinek kell. Sok magyar tervezőcsapat készít kollekciót újrahasznosított, vagy csak természetes anyagokból, ha teheted válaszd ezeket, sokkal kényelmesebb is lesz viselni őket.

3. Ruhaápolás, mosási szokások

Figyelj arra, hogy mit, hogyan mosol, szárítasz és vasalsz. Mindig nézd meg a címkét, már a vásárlás pillanatában gondold át, vállalod-e a kezedben tartott gyönyörű kasmírpulóverrel járó plusz munkát például az állandó kézi mosást. Ugyanúgy kényes a lenvászon, a viszkóz és a gyapjú is. Figyelj arra is, hogy tartalmaz-e szintetikus anyagokat az adott ruha, keresd inkább a természetes anyagokból készült darabokat. Mindig moss alacsony hőfokon, hiszen ezzel nem csak energiát spórolsz, de a ruhák anyagát is kíméled. Ha egy ruhát már végleg leírtál, ne feledd: egy-egy folttisztító, vagy mosószeradalék képes újjávarázsolni ruháinkat!

4. Ha elszakadt, javíttasd meg, ha nem tetszik, alakíttasd át

Rengeteg kedves, nagy tapasztalattal rendelkező varrónő várja, hogy segítsen neked. Nekik munkát adsz, megmented a kedvenc ruhadarabod és véded a környezetet is. Ha belekezdenél egy új hobbiba, akkor próbáld ki, milyen varrni! Látogass el egy workshopra és legközelebb már neked sem jelent problémát egy tönkrement cipzár vagy egy egyszerű nadrágfelvarrás.

5. Gardróbrendszerezés

Tarts egy nagy gardróbrendszerező napot! Ehhez egy sor szakembert is segítségül hívhatsz, van konkrétan olyan, aki átjön és kiselejtezi veled a ruháidat, de egy testalkat-elemzés vagy egy színtípus-meghatározás is mindent megváltoztathat, amit addig gondoltál a ruháiddal való kapcsolatodról. Egy sor békazöld és sárga felső szezonról-szezonra várja, hogy felvedd, mégis mindig lecsúsznak róla? Nem a te színeid. Egy ceruzaszoknya 3 éve iszonyatosan megtetszett, de sose hordtad, leszámítva azt a szörnyű karácsonyi bulit? Nem a te testalkatodhoz illik. Nem szégyen, ha egyedül nem tudsz megválni ezektől a daraboktól, hiszen mind kötődünk érzelmileg egy-egy ruhához, épp ezért jó hétvégi program lehet a szelektálás a barátnőkkel.

via GIPHY

6. Ajándékozd el őket vagy adományozz civil szervezeteknek

Semmiképp se dobd a szemétbe a megunt, vagy kidobásra ítélt ruháidat. Ami neked már nem kell, az másnál új életet kezdhet! A babaruháknál már rég elfogadott dolog az elajándékozás, szóval ugyanúgy odaadhatod a családnak, munkatársaknak is amire már nincs szükséged. Ami nem kelt el, az is még egy tucat helyen leadható, például használtruha-üzletekben, adományboltokban, ruhakonténerekben, de beviheted szeretetszolgálatoknak és állatotthonoknak is.

7. Csere-bere és gardróbvásár

Kérdezz körbe a családban vagy a baráti körben, hogy kell-e valakinek, amit már nem használsz. Egy sor Facebook csoportot is találsz, amelyek kifejezetten ilyen céllal jöttek létre. A gardróbvásárok szuper közösségi rendezvények, ahol nem csak eladhatod vagy elcserélheted a megunt ruhákat, de jótékonykodhatsz is általuk. Legutóbb a Dobozba például jótékonysági gardróbvásárt szerveztek és fél millió forint gyűlt össze a semmiből az SOS Gyermekfalvak számára. Az esemény házigazdája Korn Anita – aki a közkedvelt Ruhastory Youtube-csatornát viszi – beszélgetett Vetlényi Alma öko-divattervezővel és 'vászonzsákoslány' Antal Éva zero waste influencerrel a fenntartható divatról. A Vanish és a BG Gardróbvásár eseményén Lakatos Márk adott stílustanácsokat a vásárlóknak, Rácz Jenő Michelin-csillagos chef egy dedikált chefkabátot, míg Nyári Dia színésznő egy szoknyát ajánlott fel.