Egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás, kiegyensúlyozott lelki állapot. Minderre szükségünk van a jó közérzethez, utóbbihoz azonban az őszinteség is hozzátartozik. A hazudozás ugyanis egy új amerikai tanulmány szerint szorongásba, depresszióba taszíthat bennünket.

Dr. Anita Kelly, az Indiana állam-beli Notre Dame Egyetem pszichológus professzora 110, 17 és 71 év közötti, különböző nemű, etnikumú és jövedelmű résztvevő bevonásával végzett kísérletet.

A társaság felét arra kérték, hogy 10 héten át minél kevesebbet hazudjon, lehetőleg még az apró, ártatlannak tűnő füllentéseket is kerülje. A csapat másik fele nem kapott semmilyen instrukciót.

A Science of Honesty (Az őszinteség tudománya) című tanulmányban részt vevők hetente töltöttek ki kérdőívet az egészségi állapotukra és személyes kapcsolataikra vonatkozóan. Az adott héten elhangzott hazugságaik számának megbecslésére poligráfos vizsgálatot alkalmaztak rajtuk.

via GIPHY

Az eredmények azt mutatták, hogy amikor a csapat instruált felének tagjai átlagosan 3-4 alkalommal ritkábban hazudtak, kevesebbet panaszkodtak fejfájás, torokfájás, feszültség, szorongás és egyéb egészségügyi problémák miatt. Mi több, a résztvevők saját értékelése szerint az őszinteség a személyes kapcsolataik minőségét is javította.

Véleményem szerint, a hazugság valójában stresszorként működik, így szorongást, sőt, akár depressziót is generálhat. Az emberek talán felismerik a hazugság romboló hatásait a kapcsolataikban, de azt már nem veszik észre, hogy rengeteg stresszt is okoz számukra

– jegyezte meg dr. Bryan Bruno, a Lenox Hill Hospital Pszichiátriai Tanszékének elnöke.

A 10 hetes tanulmány végére a résztvevők egy része belátta, hogy érdemesebb igazat mondani. Mások úgy döntöttek, a jövőben felhagynak a késéseiket vagy befejezetlen feladataikat magyarázó hamis kifogások keresésével, míg néhányan hazugság helyett a visszakérdezés technikáját választották - írja a webbeteg.hu.