Nem csak kinézetükkel, de eszükkel is levesznek minket a lábunkról bizonyos kutyafajták, ám erre sokszor már csak akkor jövünk rá, amikor nevelni kezdjük legújabb családtagunkat. Kevesen vannak, akik eleve megszabott szempontok alapján keresnek maguknak négylábú barátot, mi azonban most hozunk pár ötletet azoknak, akik kistestű pajtásban gondolkodnak, és biztosra akarnak menni.

1. Törpe uszkár

Magyarországon a legnépszerűbb ebek közé tartozik, ugyanis az egyik legokosabb kutyafajtaként tartják számon.

Eredetileg vadászatra tenyésztették, éppen ezért olyan fogékony a tanulásra. Bár házőrzésre nem alkalmas, ugatással rögtön jelzi, ha ismeretlen jár a ház körül.

Személyiségét tekintve jó kedvű, szociális kutyus, emiatt azonban rövidebb időre sem lehet egyedül hagyni, mert azt nagyon rosszul viseli.

2. Shetlandi juhászkutya

A juhászkutyákról általánosságban elmondható, hogy nagyon jó eszük van, ez alól pedig a Shetlandi példány sem kivétel. A kisebb termetű csahos magas intelligenciájáról és szépségéről messze földön híres, ráadásul szinte minden sportban megállja a helyét.

Rendkívül könnyen képezhető, nem mellesleg nagyon szeret is új dolgokat tanulni. régen juhnyájak őrzésére alkalmazták, degyelmezettségének köszönhetően pedig nagyon népszerű házi kedvenc lett belőle.

Ha valaki emellett a fajta mellett dönt, ügyeljen rá, hogy bőven legyen elég szabadideje, a Shetlandi juhászkutyának ugyanis hatalmas a mozgásigénye. A gyerekeket imádja, ellenben nagyon ügyelni kell rá, milyen hanghordozással beszélünk hozzá. Az ingerültségre nagyon érzékenyen reagál.

3. Papillon

Azaz franciául pillangó, amely nevet a fülei miatt kapta.

Bár mindössze 30 centi magasra nő, mégis egyike a legbátrabb, legkíváncsibb kutyusoknak. Ezen kívül rendkívül szociális, még a vadidegenekkel is barátságosan viselkedik. 

Alkalmazkodóképessége kiváló, városban és vidéken egyaránt jól érzi magát. Gazdijához általában annyira ragaszkodik, hogy kivétel nélkül engedelmeskedik neki.

4. Pembroke Welsh Corgi

Ez a fajta az angol uralkodóház első számú kedvence, II. Erzsébet királynő is nagyon imádja őket, ráadásul nem véletlenül - írja a Bien.hu.

Rendkívül ravasz, okos kutya, amely minden helyzetben feltalálja magát.

Fogékony az újdonságokra, így kifejezetten igényli, hogy időről-időre valami újat tanítsanak neki.

A Corgi ember és állat felé egyaránt barátsággal közeledik, akit pedig a bizalmába fogad, ahhoz rendkívül hűséges.

5. Törpe Schnauzer

Legfeljebb 35 centi magasra nő, ám alacsony termete ellenére igazi kis véreb tud lenni. Eredetileg vadászatra tenyésztették, amiben a mai napig kiváló, nem mellesleg különböző versenyeken is kiválóan megállja a helyét.

Tanítani is könnyű, ugyanis nagyon engedelmes kutyafajta, ezen kívül rendkívül jóindulatú, mozgékony, és imád játszani.