Tristan da Cunha: egy varázslatos sziget az Atlanti-óceán déli részének kellős közepén, és a Föld hivatalosan is legelszigeteltebb lakott területe. Mindössze 242-en élnek itt.

A brit fennhatóság alá tartozó szigetcsoport nagyjából félúton Afrika és Dél-Amerika között emelkedik ki az óceánból. Egy 98 négyzetkilométeres lakott, és néhány kisebb lakatlan szigetből áll. Előbbin is csak egyetlen település található, Edinburgh of the Seven Seas, azaz A Hét Tenger Edinburgh-ja. Itt mindössze 242-en élnek.

Dél-Afrikától nagyjából 2800, Dél-Amerikától pedig 3300 kilométerre fekszik. A legközelebbi lakott település 2437 kilométerrel északabbra, a híres Szent Ilona-szigeten található, amely ugyancsak az Egyesült Királyság fennhatósága alatt áll.

Bár repülővel könnyen megközelíthető lenne, Tristan da Cunha annak köszönheti az elszigeteltségét, hogy a mai napig nem épült rajta repülőtér. Így pedig kizárólag hajóval közelíthető meg a szigetcsoport, ami Magyarországról egy teljes hetet vesz igénybe, szemben egy félnapos repülőúttal.

Mivel ez régebben sem volt másképp, sőt, az információs csatornák palettája akkor még meglehetősen szűkös volt, így a hírek elég lassan értek el a sziget lakóihoz. Olyannyira, hogy az első világháború végéről csak 1919-ben szereztek tudomást, amikor arra járt egy brit cirkáló - írja a Földjáró.