Csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt, ugyanakkor fokozhatja a stresszt, valamint a csontritkulás, szív- és veseproblémák esélyét. Hogy kizárólag a kávé pozitív élettani hatásait élvezhessük, fontos odafigyelnünk a mértékletességre.

Míg egyesek beérik egy csésze kávéval egy nap, addig mások akár 4-5 pohárnyit is magukba döntenek. Ennek oka nem véletlen, hiszen a koffein hatására az agy több vért kap, aminek következtében lerövidül a reakcióidő, megnő az adrenalin szint és a szellemi-fizikai teljesítmény.

via GIPHY

Ezen kívül egyéb előnyös hozadéka is akad a kávéfogyasztásnak.

Amellett, hogy gyorsítja az anyagcserét, a fekete levesnek zsírégető hatása is van, mivel felszabadítja az elraktározott zsírokat. Továbbá az állóképességet is növeli.

Az USA Országos Rákkutató Intézetének kutatása szerint a napi négy csésze kávét fogyasztó résztvevőknél 15, a hat vagy több csészével fogyasztóknál akár 40 százalékkal is alacsonyabb a béldaganatok kialakulásának valószínűsége, és már napi egyetlen csésze kávé is közel felére csökkenti a száj- és a nyelőcsőrák kockázatát.

Ugyanakkor napi 5-6 kávé már olyannyira magasan tartja a pulzust, hogy az hosszútávon egészségkárosodást okoz, és ugyancsak 40 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri panaszokat.

A túlfogyasztásra pedig nincs is remekebb fricska, mint amikor egy jókora bögrét dönt magába a PiROSSZka című 2005-ös animációs film mókusa.

Megjegyzendő, hogy egy mókus szíve nagyjából akkora, mint egy újszülött csecsemő apró ökle, az állat súlya pedig átlagosan mindössze 33 dekagramm.

Mindennek alapján, mint az élet szinte minden területén, a kávéfogyasztás kapcsán is érdemes az arany középútra törekedni.

A legideálisabb, ha egészséges emberként legfeljebb napi 2-3 kávét fogyasztunk, az elsőt lehetőleg reggel, az utolsót pedig lefekvés előtt legfeljebb 5-6 órával, étkezéseket követően.

(WEBBeteg)