Mesebeli erdei kunyhó bújik meg Északnyugat-Magyarország erdejében, az Alpok lábánál, Kőszegen. A modern stílusú, teljességgel környezetbarát építmény rövid időn belül a nemzetközi dizájnoldalak érdeklődését is elnyerte.

A mindössze 40 négyzetméteres kabint összkomfortosan, mégis fenntartható módon alkották meg. A ház vékony cölöpökön áll, így felépítéséhez egyáltalán nem kellett károsítani a környezetet, a körülötte magasodó hatalmas fák gyökérzetét.

Az volt a feladatunk, hogy teremtsünk egy apró, eldugott zugot, amiben nincs kompromisszum a kényelem terén, ugyanakkor rendkívüli szinten tiszteli a környezetének természeti értékeit. Nincsenek feleslegesen hagyott terek, elvesztegetett négyzetméterek. Ez a környezetbarát építési módszer kiindulópontja

– magyarázta Béres Attila, a Béres Építésziroda építészmérnöke.

A ház fogyasztása is fenntartható alapokon nyugszik: a fűtés és a melegvíz mind áramról működik, a legújabb technológiáknak köszönhetően pedig a fogyasztása rendkívül alacsony. Elhelyezkedésének és szerkezetének köszönhetően légkondicionálásra vagy gépi szellőztetésre sincs szüksége az épületnek a nyári időszakban.

A takaros kis erdei faházat megrendelő Hideg Attilának a célja nemcsak az izoláltság és fenntarthatóság volt, hanem hogy egy letiszult, látványos kis ékszerdobozt teremtsen az Alpokalja több száz éves fái között.

A házat egymaga, saját kezűleg építette fel.

A Mohás Kabin névre keresztelt faházban egy apró nappalival ellátott konyha, középen egy káddal felszerelt fürdőszoba, mellette pedig egy hálószoba kapott helyet.

Az építmény kül- és belterét szándékosan kontrasztosan alakították ki: míg odabent egy melegebb, meghittebb, ám szintén minimalista környezet fogad minket, addig kívülről egy fokkal durvább, a környezethez mégis remekül illeszkedő forma köszön velünk szembe.

A ház egyedi megjelenését hatalmas ablakai adják, amelyek kiváló panorámát, és temérdek természetes fényt biztosítanak az egész kabinban.

Kialakítása és kinézete olyannyira felkeltette a nemzetközi dizájnoldalak figyelmét, hogy rövid időn belül a kőszegi faházról kezdett cikkezni többek között a brit Dezeen, a német AIT, az olasz Divisare, a holland Archello és a több országban, például Brazíliában is elérhető ArchDaily. Mi több, a Mohás Kabin elnyerte az Internorm  nemzetközi   építész pályázat különdíját.