Úgy tűnik, nem csak a Szex és New York című filmben történhet meg, hogy egy válás aukcióval végződik. Bár a szuperprodukcióban egy nő bocsájtja licitre az exétől kapott drága ékszereket bosszúból, a valóságban a Macklowe-házaspár ritka műtárgyai kerültek kalapács alá, mert nem tudtak megegyezni, kié mi legyen.

Harry Macklowe ingatlanmogul és volt felesége értékes műtárgyakat, köztük neves festők alkotásait gyűjtötte. Kollekciójuk összesen 70 tételből állt, köztük olyan művészek kreálmányaival, mint Andy Warhol, Jackson Pollock, Claude Monet és Salvador Dali. Múlt hétfőn ennek a gyűjteménynek a felét, pontosan 35 tételt bocsájtottak kalapács alá.

Ennek a 35 alkotásnak az értékét előzetesen 400 millió dollárra, azaz nagyjából 128 milliárd 500 millió forintra becsülték. Az aukciót New Yorkban tartották, ahol az alkotások végül 676 millió dollárért, megközelítőleg 217 milliárd forintért keltek el. A Nagy Alma előtt a művek Tajpejben, Hongkongban, Párizsban valamint Londonban is megfordultak.

Az elárverezett képek között volt egyebek mellett Mark Rothko No. 7 című festménye, amelyért 82,5 millió dollárt (26,5 milliárd forintot) fizetett ki egy névtelen ajánlattevő. A BBC hírportáljának cikke szerint a festményért heves licitharc bontakozott ki ázsiai kliensek képviselői között.

Jackson Pollock Number 17, 1951 című képe 61,2 millió dollárért (20 milliárd forintért) kelt el.

Andy Warhol Nine Marilyn című portréját, amelyet a művész röviddel Marilyn Monroe halála után készített, 48,5 millió dollárért (15,5 milliárd forintért) vásárolták meg.

A Macklowe házaspár válópere még 2018-ban kezdődött, a válást végül 59 évi házasság után, tavaly mondták ki. A gyűjtemény értékében két év alatt sem sikerült megállapodniuk, ezért a bíró kinevezett egy ügyintézőt a műtárgyak eladásának felügyeletére.

A kollekció további harmincöt darabját egy jövő évi aukción lehet megvásárolni.

(Roadster)