Magától értetődően általában a különböző alkalmakkor isszuk a legtöbbet. Ha azonban nem vesszük figyelembe a születésnapokat, ünnepeket és egyéb opciókat, akkor is akad egy időszak, amikor a szokottnál többször hajtunk fel a garatra. A Pittsburghi Májkutató Központ kutatása szerint ez az időszak a hideg és sötét periódusokat foglalja magában. Tehát a telet.

A kutatás során 193 ország alkoholfogyasztási és egészségügyi adatait elemezték, és arra jutottak, hogy az éghajlat világszerte szerepet játszik a intenzívebb italozásban és így a májzsugor gyakoribb előfordulásában.

Új bizonyítékunk van arra, hogy az időjárás, különösen a hőmérséklet és a napsütéses órák száma erősen befolyásolja, hogy mennyi alkoholt fogyasztunk

– idézi a Player.hu Peter McCann-t, a skóciai Castle Craig addiktológiai központ munkatársát.

Tehát minél hűvösebb és sötétebb van van, annál gyakrabban nyúlunk a stampedlihez.

Utóbbi okán azért, mert a sötétség depressziót szül, lehangolt állapotban pedig gyakran az alkoholban keresünk vigaszt.

via GIPHY

Bár a kedvünket pillanatnyilag javíthatja, ez a legrosszabb megoldás, amit választhatunk. A tanulmány ugyanis rámutat, hogy az időjárással összefüggő alkoholfogyasztás közvetlenül befolyásolja a májbetegségek legsúlyosabb fajtája, a májzsugorodás kialakulásának esélyét. A májzsugor pedig szervi elégtelenséghez és halálhoz vezethet.

Mindezek fényében peter McCann szerint a téli hónapokban szigorúbban kellene szabályozni az alkoholreklámokat.

A felmérést készítő szakemberek kutatásukban a Meteorológiai (WMO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatait használták. Utóbbi hétfőn ismerteti Edinburgh-ban az európai alkoholfogyasztási szokásokra vonatkozó legfrissebb adatokat. A mutatók szerint a szeszfogyasztás mértéke továbbra is magas, és a felnőtt férfi lakosság csaknem felére jelentenek kockázatot az ezzel összefüggő rövid és hosszú távú egészségügyi, valamint szociális problémák.