A híres üzleti dinasztiák sarjai mindent megtettek a siker érdekében: az egyik legnagyobb sörkészítő nem mindennapi reklámfogást vetett be, a pezsgők magyar királya az áruszállítást forradalmasította, míg a gyomorkeserűk császára a szó szoros értelmében minden igényt kielégített – ha kellett, villanykörtét gyártott a alkoholos üveg alapanyagából.

Dreher

Reklámarca egy flandriai herceg volt

Egy, az 1860-as években született, a sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázoló cégér eredetileg a pesti Király utca 40. szám alatti Bécsi Serházat díszítette hosszú évtizedeken át és arra szolgált, hogy felhívja a járókelők figyelmét az üzletre.

A kép főszereplője nem más, mint a sörivók és sörkészítők pártfogója, valódi nevén I. János flandriai herceg, aki a legendák szerint maga is szenvedélyes fogyasztója volt a habos nedűnek.

A festmény feltehetőleg a két világháború között került ifjabb Dreher Antal tulajdonába, aki okkal helyezte el reklámként a képet a Bécsi Sörházban, ahol a legjobb schwechati-i sört lehetett kapni.

A műtárgy jelenleg a Dreher Sörmúzeumban tekinthető meg. A vállalat Fazekas Gyöngyi festő-restaurátorművész vezetésével restauráltatta a festményt.

Törley

forradalmasította az áruszállítást

Törley József az automobilok nagy szerelmese volt. Az anekdoták szerint elsők között szerzett vezetői engedélyt és több autóra is szert tett az 1900-as évek elején, amikor Budapesten mindössze 115 automobil gurult az utakon.

Haladó szellemű iparosként nem állt meg a személyautóknál: a pezsgőgyár szolgálatába állított több Peugeot tehergépkocsit. Ezzel ő lett az első, aki áruszállításra autót használt. Mi több, a Királyi Magyar Automobil Club alapító tagjaként azon munkálkodott, hogy az automobilt elektromos alapokra helyezze.

Az első dokumentált közlekedési baleset is Törley József nevéhez fűződik: Czolits János utcaseprő a belvárosban végezte feladatát, amikor óvatlanul Törley autója elé lépett. Az akkori, legfeljebb 20 km/órás tempónak köszönhetően szerencsére nem szenvedett súlyos sérüléseket. Mivel ekkor még nem létezett hasonló balesetre vonatkozó jogszabály, Törley kárpótlásként kifizette a munkás háromnapi munkabérét és megajándékozta néhány láda pezsgővel.

Zwack

Ital helyett fénnyel töltötték meg az üveget

A nagy gazdasági világválság és az amerikai szesztilalom idején komoly visszaesés mutatkozott a cég forgalmában, így a gyártósor kihasználása, valamint a munkatársak megtartása érdekében új megoldásokat kellett keresnie az üzlet élén álló Zwack Jánosnak.

Szerencsére a családban nem volt hiány leleményességből és jó üzleti érzékből:

úgy gondolták, ha az üveget nem tudják megtölteni itallal, akkor megtöltik fénnyel, és elkezdtek villanykörtét is gyártani.

A frappáns ötletek a kezdetektől jellemzik az Unicum történetét. Maga az ital úgy született, hogy dr. Zwack folyékony elixírt készített az uralkodónak, amiből aztán közkedvelt gyomorkeserűt hozott létre, amely több mint 40 féle gyógynövényből áll.

A keserűlikőr Olaszországban is népszerű, nem véletlenül. Zwack Béla, akit az '50-es években Itáliába emigrált, licenc alapján ott kezdte újragyártatni az Unicumot. Így a szocializmus idején, 40 éven keresztül ott az eredeti, míg itthon hamis recept alapján készült az ital. Amikor Zwack Péter visszatért Magyarországra, akkor kaptuk vissza az Igazit.