Különös átveréssel bírta ingyen fellépésre a kor legszínvonalasabb komikusait a 20. század egyik New York-i varietéházának tulajdonosa. Egy lányt állított színpadra, akit a szóbeszéd szerint képtelenség volt megnevettetni, a humoristákat pedig sorra vonzotta a kihívás. Később azonban kiderült a nő érzelemmentes arcának titka.

Sober Sue nevét a mai napig metaforaként használják a 'nehéz közönségre' a showbizniszben. A fiatal nő arcára ugyanis tucatjával próbáltak mosolyt csalni, ő azonban meg sem rezdült.

Az előadónő 1907 nyarán tűnt fel először a Paradise Roof Garden színpadán, amely a Victoria Theater varietéház fölé épült. A két helyszín együttesen Hammerstein's néven vált ismertté a német származású tulajdonos, I. Oscar Hammerstein színházmogul neve után.

A színházat az ő fia, Willie Hammerstein vezette 1904 és 1914 között. Ő szerződtette Sue-t heti 20 dollárért, mai árfolyamon 6 ezer 440 forintért, és ötlötte ki a hatalmas bevétellel járó átverést.

A lány arcizombénulásban szenvedett, amivel Hammerstein tisztában volt.

Ezer dolláros díjat, mai árfolyamon 322 ezer forintot ajánlottak fel annak, aki vicces műsorával mosolyt csal Sober Sue arcára.

Innentől tucatjával érkeztek a kor legnevesebb humoristái, akik a nyeremény reményében, és persze a kihívást keresve ingyen vállaltak fellépést, mit sem sejtve a lány állapotáról. Az előadásokra Hammerstein borsos áron értékesített jegyeket.

Egyesek azt feltételezték, hogy Sue részben vak vagy süket. Az igazság végül 1907. telén látott napvilágot, amikor is az átverésért Willie-t elítélték, a fellépők pedig soha nem bocsátottak meg neki.

(Hamu és Gyémánt)