A közeljövőben megkezdődik a világ első vízen úszó város prototípusának építése, miután a dél-koreai Puszan városa, az ENSZ településfejlesztéssel foglalkozó szervezete, az UN-Habitat és az OCEANIX nemrég aláírta az erről szóló történelmi jelentőségű megállapodást. A 75 hektáros terület a 3,4 millió lakosú Puszan partjainál emelkedik majd ki a vízből.

A terveket a futurisztikus koncepcióiról jól ismert BIG (Bjarke Ingels Group) dán-amerikai építőipari cég készíti. Ötletüket először 2019-ben úgy mutatták be, mint egy hatszögletű felületekből álló várost, amely ellenáll a különböző természeti katasztrófáknak, mint az árvíznek, cunaminak és hurrikánnak. A koncepció alapja, hogy a városlakók a vízzel együtt éljenek, ne pedig a víz ellen harcolva.

Elképzelésük szerint a kezdetben 300 lakosra tervezett tengeri szomszédság idővel 10 ezres várossá fejlődhet.

Az additív architektúra idővel szervesen növekedhet, átalakulhat és alkalmazkodhat a végtelenségig terjedő méretezés lehetőségével, hogy virágzó tengeri közösségeket teremtsen az egymással és a bolygónkkal törődő emberek számára 

– fogalmazott korábban Bjarke Ingels, a BIG alapítója.

A város saját maga termelné az élelmét, energiáját és friss ivóvizét megújuló energiaforrások és a legmodernebb, fenntartható technológiák segítségével.

A prototípus célja, hogy alternatívát nyújtson az éghajlatváltozás okozta tengerszint-emelkedés miatt veszélyben lévő tengerparti városoknak.

Ahogy a Hamu és Gyémánt írja a designboom cikkére hivatkozva: a világ lakosságának mintegy 40 százaléka a tengerparttól 100 kilométeres körzetben él. A tengerszint folyamatos emelkedésével ezek a városok egyedülálló demográfiai, környezeti, gazdasági, társadalmi és területi kihívásokkal néznek szembe.

A BIG szerint 2050-re a világ tíz legnagyobb városa közül 9 megérzi az emelkedő tengerszint hatásait.