Környezetének megóvása érdekében szigorúan megválogatná Thaiföld, hogy a pandémiát követően kik léphetnek be az országba. A kormány már dolgozik az új szabályokon.

Az ázsiai földrészre a koronavírus-járvány előtt 39,9 millióan látogattak el 2019-ben. A turisták száma egészen addig évről évre millió számmal növekedett, ezt pedig az érzékeny ökoszisztéma is megszenvedte.

Csak a közkedvelt, fehérhomokos strandjairól és tiszta kék vizéről ismert Phi Phi szigetekre, és az ott található Nemzeti Parkba több mint kétmillióan érkeztek évente, és napi hatezren kirándultak el a világhírű Maya Bay-hez, ahol a tömegturizmus hatására több mint 60 százalékkal csökkent a koralltakaró mérete az elmúlt 10 évben. Az öböl egy részét emiatt 2018-ban le is zárták.

A pandémiában ugyanakkor elkezdett fellélegezni Thaiföld környezete: a partoknál újra megjelentek a veszélyeztetett cápák és visszatértek a teknősök. A korallzátonyok helyreállásához azonban még két látogatók nélküli évtizedre lenne szükség.

Mindennek fényében az alkotmányos monarchia vezetői elhatározták magukat: ahhoz, hogy a javulás folytatódjon, a jövőben megválogatják, kik léphetik át az ország határát.

A tervek szerint a magasan kvalifikáltakat, a tehetős világpolgárokat és nyugdíjasokat, valamint a munkát kereső szakembereket kívánják az országba csábítani.

A hosszú távú programban ezt különböző vízumokkal, a személyes tárgyakra, illetve luxuscikkekre vonatkozó adókedvezményekkel, az ingatlanok tulajdonjogára, valamint a jachtozásra vonatkozó szabályok enyhítésével próbálják majd meglépni.

Ahhoz, hogy az ország idegenforgalmi ágazata a jövőben is fenntartható legyen, magas minőségű turistákra van szükség

– mondta Yuthasak Supasorn, a Thaiföldi Turisztikai Hivatal irányítója.

(Roadster)