Az élelmiszer-pazarlás problémája Kalifornia egyik legnagyobb klímakihívása. A banánhéj, a csirkecsontok, a maradék zöldségek nem kerülhetnek a kaliforniai szemetesekbe a januártól életbe lépő új, kötelező lakossági élelmiszer-újrahasznosítási program szerint.

Az intézkedéssel a legnépesebb, 40 milliós lakosságú amerikai államban meg akarják szabadítani a hulladéklerakókat az olyan élelmiszer-hulladéktól, amely lebomlásával károsítja a légkört. Amikor az ételmaradékok és más szerves anyagok lebomlanak, metánt bocsátanak ki. Ez az üvegházhatású gáz jóval károsabb rövid távon, mint a fosszilis üzemanyagokból származó szén-dioxid.

via GIPHY

Ennek elkerülésére Kaliforniában komposzttá vagy energiává alakítják majd a lakossági élelmiszerhulladékot. Kalifornia ezzel a második amerikai állam lesz Vermont után, ahol tavaly vezettek be hasonló programot.

Az embereket arra kérik, hogy az ilyen hulladékot külön gyűjtsék az erre rendszeresített kukákban. Az önkormányzatok ezt követően komposztot vagy biogázt készítenek belőle.

Ez a legnagyobb szemétre vonatkozó változás a szelektív hulladékgyűjtés 1980-as évekbeli bevezetése óta

– mondta Rachel Wagoner, az újrahasznosítással foglalkozó kaliforniai minisztérium vezetője. Hozzátette: ez a legkönnyebb és leggyorsabb dolog, amit minden egyes ember megtehet a klímaváltozás mérséklése érdekében. Az Egyesült Államokban az élelmiszerek 40 százaléka ugyanis a kukában végzi – írja az MTI.