Világszerte több mint 2,25 milliárd csésze kávét fogyasztunk el napi szinten, ám sokan nem tudjuk, mikor a legideálisabb legurítani azt a bizonyos feketét. Cikkünkben most eláruljuk a titkot, valamint egyéb érdekességeket is megosztunk.

A legtöbben ébredés után, akár még étkezés előtt garatra hajtjuk a reggeli kávénkat, vagy a munkába beérve, 8 és 9 óra tájékában isszuk az első feketét. Ennél rosszabbat azonban nem is tehetnénk magunkkal, ugyanis amellett, hogy az éhgyomorra fogyasztott kávé fokozza a savtermelést és gyomorbántalmakat okozhat, a kortizol nevű stresszhormon szintje reggel 8 és 9, déli 12 és 13, valamint délután 17.30 és 18.30 között a legmagasabb a szervezetünkben.

Ha ezekben az időpontokban kávézunk, az jócskán felnyomhatja a pulzusunkat, ingerültebbek, stresszesebbek lehetünk, akár még szédülhetünk is.

Ha azonban a célunk az, hogy serkentsen minket fáradtabb perceinkben, akkor célszerű a kávénk elfogyasztását akkora időzíteni, amikor kortizolszintünk kevésbé magas, tehát 9 és 12 vagy 13 és 17 óra közöttre. Az utolsó "csúcspont", vagyis 18 óra után már inkább hanyagolni kell a kávézást, hogy az ne zavarjon bele az éjszakai alvásunkba.

Ha frissen őrölt kávét iszunk, az őrlés időpontjára is célszerű figyelni. Előző este nem érdemes előkészíteni a másnap reggeli adagot, ugyanis ha nem főzzük le azt az őrlést követően, 15 perc után már egészen más ízű lesz és elveszíti az aromáját.

via GIPHY

A kávé hatását egyébként nagyjából 20 perc múlva érezzük meg, amikor éberebbé, összeszedettebbé válunk. Ekkor könnyebbnek tűnik az információk befogadása és a problémák kezelése. Fél óra múlva a test adrenalint kezd termelni, rá 10 percre a szerotonin-szint emelkedése miatt izmaink teherbírása is megnő. Edzés előtt ezért célszerű nagyjából 40 perccel kávét inni.

A kávé elfogyasztása után négy órával már több sejtünk is részt veszt az energiatermelő folyamatokban, ám ekkor a koffein miatt már érezhetően növekszik a gyomorsav termelődése, valamint 1-2 órával később vizet is kezdünk veszíteni, így fontos, hogy figyeljünk a megfelelő táplálkozásra és folyadékfogyasztásra.

Ha valamilyen gyógyszert szedünk, legyünk óvatosak a kávéval, mert a koffein bizonyos fajták, például az érzéstelenítők és a fájdalomcsillapítók hatását fokozhatja.

(HáziPatika)