Évszázados melegrekordra számítanak az ausztrál Perth városában karácsonykor. A helyiek fürdőruhával készülnek az extrém hőségre.

Tudniillik, amikor nálunk beköszönt a tél, Ausztráliában a nyárra készülnek az emberek. Az évszak első hónapja december, ám még az akkor általában jellemző maximális hőmérsékleti értékeket is meghaladja egy településen az idén karácsonyra szóló előrejelzés.

Bár előfordulnak magasabb kilengések, Ausztráliában a decemberi átlaghőmérséklet 25-26 Celsius-fok.

Nyugat-Ausztrália fővárosában, Perthben egy-két hete még 34 fokot jósoltak szenteste napjára, ám azóta az előrejelzés változott: az emberek 42 fokban lesznek kénytelenek díszíteni a pálmafájukat. Ekkora hőmérsékletet 1968-ban mértek utoljára a kontinensen december 24-én, ám lehetséges, hogy a rekord idén meg is dől. Ez esetben a valaha volt legforróbb karácsony vár a helyiekre – írja az nlc.hu a Yahoo cikke nyomán.

Az előrejelzések szerint a karácsonyt követő hétvége sem lesz hűvösebb a térségben, ahol tavaly 40,2 fok volt az ünnepekkor.

Ausztrália legnagyobb városának, Sydneynek a lakóit ezzel szemben bár esősebb, de lényegesen enyhébb idő, egy kellemes 29 fok várja.