Már idejét sem tudjuk, Magyarországon mikor volt utoljára igazi, fehér karácsonyunk, amikor nem esőben, nem latyakban és nem is napsütésben érkeztünk haza fát díszíteni, hanem szállingózó hópelyhek kísérték utunkat. Utóbbira idén sem számíthatunk, de akad a világban több olyan hely, ahol szinte garantált a hó födte táj a szeretet ünnepén. Ezek közül a helyek közül mutatunk hármat.

1. Vaduz

Lenyűgöző tájakkal kecsegtet a Rajna folyó mentén, a svájci határ közelében fekvő Vaduz, Liechtenstein fővárosa. A település látképe a dombokon magasodó 12. századi kastéllyal télen még varázslatosabb, ugyanis egy év sem telik el szinte anélkül, hogy fehérbe ne borulna a táj.

2011 decemberében 254 centiméternyi hó hullott, 2009 óta pedig az európai fővárosok közül Vaduzban esett a legtöbb hó.

2. Oslo

A norvég főváros több szempontból is nagyszerű hely. Kutatások szerint a temérdek parkkal tarkított és erdőkkel határolt Oslóban élők a legegészségesebbek közé tartoznak a világon, az ünnepekkor pedig hófehér környezet segíti a karácsonyra hangolódást.

Ha pedig Oslóban havazik, akkor sűrű pelyhekre és vastag takaróra lehet számítani. Tavaly decemberben például 158 centiméternyi havat kaptak ajándékba a helyiek.

3. Szarajevó

A történelemmel átitatott városban szintén masszív hóesésre számíthatunk a téli, azon belül is a karácsonyi időszakban. A Miljacka folyó mentén fekvő Szarajevót a Dinári-hegység öleli át, így a hűvösebb, csapadékosabb idő itt egyáltalán nem szokatlan.

2012 decemberében az utóbbi évek leglátványosabb karácsonyi hóesését regisztrálták errefelé: mintegy 124 centi hó borította a vidéket akkor – írja a Roadster.

Havas ünnepnapok

2009 óta Moszkva dicsekedhet a legtöbb, összesen kilenc fehér karácsonnyal.

Az orosz főváros után holtversenyben a kazah Nur-Szultan és az észt Tallinn követezik 8-8 alkalommal, majd az izlandi Reykjavík 7-tel.