Digitális műtárgyként kalapács alá került a világon elsőként elküldött SMS. A mindössze két szavas üzenetet 1992. december 3-án küldték a Vodafone hálózatán keresztül.

Az összes üzenetküldő szolgáltatás origója került kalapács alá. Ezzel az aukcióval két évszázad úttörő szellemét egyesítettük. A világ első SMS-ét örökítettük meg blokkláncban, és egy nem helyettesíthető tokenként hirdettük meg az árverésen. Az értékesítésből befolyó összeggel az otthonuk elhagyására kényszerülő embereket támogatja a Vodafone az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságán, az UNHCR-en keresztül

– fogalmazott Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

Az SMS-t a Párizstól nem messze fekvő, franciaországi Neuilly-sur-Seine-ben található Aguttes aukciósház online árverésén bocsátották kalapács alá. A világ minden tájáról vártak licitálókat az árverésre, amelyre december 21-én került sor, nem véletlenül. Az üzenet tartalma ugyanis nem más volt, mint

„Merry Christmas”, azaz „Boldog karácsonyt”.

A jókívánság sikeresen megérkezett annak idején a címzetthez, Richard Jarvishoz, a Vodafone alkalmazottjához. Ez a pillanat pedig beírta magát a történelembe.

A digitális műtárgy az aukció megkezdését követő fél órán belül a vártnál egy kicsit kevesebbért, 107 ezer euróért, azaz nagyjából 40 millió forintért talált gazdára.

A vevő ezzel kizárólagos tulajdonjogot szerzett a világ első SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára. 

(Femcafe)