A környezettudatosság évről évre egyre fontosabb szemponttá válik, nemcsak a hétköznapokban, de az olyan ünnepek során is, amikor temérdek szemét termelődik. A különböző műanyag díszítések, egyszer használatos dekorelemek, csomagolópapírok és a fényszennyezés óriási terhet ró a bolygónkra minden évben. Alább hoztunk öt olyan alternatívát, amellyel fenntarthatóbbá válhatnak az ünnepek.

1. Díszítés

Új díszek és függők vásárlása helyett nem csak környezetbarát, de nosztalgikus is egyben, ha egy családi hagyományt kialakítva felmenőink régi üvegdíszeit használjuk.

Az örökségen keresztül felidézhetjük már eltávozott családtagjaink arcát, nem mellesleg a kollekciót egy-egy új darabbal egészíthetjük ki, amelyek szintén üvegből készültek.

Emellett magunk is gyárthatunk újrahasznosított vagy szemétbe szánt, ám használható anyagokból egyedi díszeket, mi több, ehető függőket is akaszthatunk a fára. Süssünk együtt mézeskalácsokat, amelyeket a két ünnep között könnyű szerrel lecsenhetünk a karácsonyfáról, illetve szárítsunk ki felakasztható narancskarikákat, amelyek a jó illatról is gondoskodnak a különböző légfrissítők helyett.

2. Csomagolás

Akár el is hagyhatjuk, és a sok papír és celofán helyett letakarhatjuk az ajándékokat egy pléddel vagy lepedővel.

Ha azonban mégis ragaszkodunk ahhoz, hogy valamiben elrejtsük a meglepetéseket, használjunk cipős dobozt újságpapírral bevonva vagy vásároljunk újrahasznosított csomagolópapírt, végül pedig díszítsük természet adta dekorelemekkel, például tobozzal.

3. fények

Érdemes górcső alá venni a régi fényfüzéreinket, és megszabadulni a nem energiatakarékos, sok áramot fogyasztó daraboktól.

Bár újabbak beszerzése kisebb kiadást jelenthet, hosszútávon megéri a befektetést, a LED izzókkal ellátott világítótestek működéséhez ugyanis vajmi kevés energiára van szükség, így évekig elállnak, nem mellesleg a fényük is csodálatos. 

Mindemellett a kivilágítás terén is ügyeljünk a mértékletességre. Az amerikai filmekből megszokott díszkivilágítást helyett gondoljunk arra, hogy a kevesebb néha több. Ha pedig igazán fenntartható módszert szeretnénk választani, gyújtsunk temérdek gyertyát, amivel még varázslatosabbá tehetjük karácsony ünnepét.

4. Dekoráció

Legyen szó a karácsonyról vagy a szilveszterről, mindkét esetben megoldhatjuk a dekorációt környezetbarát módon.

Jézus születésének ünnepére a legegyszerűbb, ha teszünk egy sétát az erdőben, és műanyag holmik vásárlása helyett összegyűjtünk pár fenyőágat, tobozt, néhány gajjat és bogyókat.

Ezeket tálakba rendezhetjük az ünnepi asztalra, készíthetünk belőlük ajtódíszt, de akár saját gyártású adventi koszorút is.

A szilveszteri díszítéshez szintén kint hagyhatjuk ezeket a dekorelemeket, valamint használhatunk újrahasznosított papírokat, vagy saját kezűleg megfestett, régi újságpapírt konfettik és egyéb papírdíszek készítéséhez.

5. Kellékek

Ha összegyűlik  a család és a barátok, sokszor kellően nagy készlet híján műanyag edényekhez, evőeszközökhöz és poharakhoz nyúlunk. Egyesek szűk családi körben is ezeket használják, hiszen étkezések után nem kell a mosogatással vesződni, elég ha kidobjuk őket.

Műanyag kellékek helyett mindenképpen használjuk a rendelkezésünkre álló étkészletet, ha pedig nincs elég, kérjük meg érkező családtagjainkat, barátainkat, hogy hozzanak magukkal néhányat, vagy nyúljunk be a vitrinbe a ránk maradt, régi étkészletekért. Végső esetben akár a szomszédtól is kérhetünk kölcsön párat, vagy vásárolhatunk keményített papírból készült termékeket.

Az egyéb, szilveszteri kellékeket is elkészíthetjük magunk, legyen szó trombitáról, anyósnyelvről, különböző maszkokról és süvegekről.

(Bien.hu)