Tőlünk 10 ezer kilométerre északkeletre, Oroszország szibériai területén található Jakutszk, bolygónk leghidegebb városa. A településen mínusz 40 Celsius-fok az átlaghőmérséklet januárban, de a nyár közepén sem haladja meg a 19 és fél fokot.

Jakutszk, Jakutföld fővárosa, körülbelül 450 kilométerre délre fekszik az Északi-sarkkörtől. Az extrém hideg ellenére 269 ezren lakják, ők mind alkalmazkodtak a szélsőséges időjáráshoz.

A helység 1632-ben, egy cölöpvárból és az aköré épített, fa palánkkal megerősített lakóházakból alakult ki. Tizenegy évvel később a települést átköltöztették a Léna-folyó bal partjára, ekkor mint a Lénai körzet katonai és adminisztratív központja, azonnal városi jogokat kapott. A Jakutszki kormányzóságot 1851-ben hozták létre.

A Földjáró cikke szerint az alapítását követő első évszázadban a városban szinte kizárólag orosz telepesek éltek.

A 18. század végén indult meg a jakutok letelepedése, ők ma a lakosság negyedét teszik ki. Mellettük 62 százalékban oroszok, több mint 4 százalékban ukránok, valamint további 67 nemzetiség lakja a Föld leghidegebb települését, köztük tatárok, burjátok és fehéroroszok.

A város egyébként bővelkedik látnivalóban. Ha bírjuk a hideget, olyan helyekre látogathatunk el Jakutszkban, mint a Jégmúzeum, a Keresztény Piac és a Nemzeti Múzeum. Nem mellesleg a sarki fényeket is megcsodálhatjuk, ha a megfelelő időszakban tartózkodunk a településen.