Milliárdokat érő modern várost álmodott meg az Egyesült Államok nyugati részén található lakatlan, sivatagos területre Marc Lore milliárdos vállalkozó. A 150 ezer hektáros övezetet az elkövetkező 40 évben 5 millió emberrel népesítené be.

A projektet Bjarke Ingels dán építész vezeti, aki csapatával olyan várost álmodott meg, amely globális mércét állít fel a városi életben, kiterjeszti az emberi potenciált, és mintájává válhat a jövő generációinak.

Képzeljük csak el, mi minden lehetséges a fenntartható építőanyagok, az önvezető járművek, az elektromos repülőgépek és az anyagok föld alatti mozgása révén!

– nyilatkozta Marc Lore, aki a világ legfenntarthatóbb városát szeretné megalkotni, ezzel bebizonyítva, hogy a meglévő technológiákkal az egész bolygón elérhető a környezetbarát emberi jelenlét.

A milliárdos a telket egy alapítványnak adományozná, hogy annak egyre növekvő értéke biztosítsa a város fejlődését és javítsa a lakók jólétét.

A tervező, Ingels víziója szerint Telosa városa mindenki számára elérhető, változatos lakhatási lehetőségeket nyújtana. A metropolisz középpontjában egy Equitism névre keresztelt kilátó állna a város jelképeként. 

Az elképzelések szerint az elkövetkező negyven évben a modern település lakossága ötmillióra nő majd, de a rövidtávú cél, hogy már 2030-ra elérjék az 50 ezres lélekszámot. A város hektáronkénti népsűrűsége így San Franciscóhoz hasonlóan körülbelül harminchárom ember lenne.

(Roadster)