A repülőgépekre lesújtó madarak komoly problémát jelentenek a légikikötőkben. A jelenség kiküszöbölése érdekében az amszterdami Schiphol repülőtér disznókat alkalmazott, hogy megtudja: a haszonállatok segíthetik-e a légi közlekedés biztonságának megerősítését.

A repülőtéren tavaly mintegy százötven „madártámadás" történt, ami különösen akkor jelent veszélyt, ha a szárnyasokat beszippantja a gépek hajtóműve.

A balesetek elkerülésére Amszterdamban húsz madárellenőrt alkalmaznak, hogy lézersugarak és hangok segítségével távol tartsák a madarakat. Még különleges fűféléket is ültetnek annak érdekében, hogy az állatok számára kevésbé legyen vonzó a terület, ám úgy tűnik, ez mégsem elég.

Mivel két kifutópálya között cukorrépát termesztenek egy öthektáros parcellán, így a termésmaradványok különösen vonzzák a ludakat és egyéb madarakat.

via GIPHY

Hogy megsegítsék a madárellenőrök munkáját, a repülőtér vezetősége úgy döntött, sertéseket hozat a területre, hogy azok eltüntessék a hátramaradt táplálékot, egyben elijesszék a szárnyasokat.

A projekt során a madarak jelenlegi aktivitását hasonlítják össze azzal az időszakkal, amikor még nem álltak alkalmazásban a sertések. Az állatok hosszútávú foglalkoztatásáról az eredmények alapján, a következő év elején döntenek.

(Roadster)