Míg a legtöbb ember lakásban vagy családi házban gondolkodik, és fehérre festett kerítéstől, illetve zöld gyepről álmodik, akadnak, akik egy picit távolabb rugaszkodnak a földtől. Ők otthonukat egy sokkal szokatlanabb és különlegesebb környezetben képzelik el, mint például egy repülőgép belsejében, vagy . Ebben az összeállításunkban öt olyan otthont mutatunk be, amely minden képzeletet felülmúl.

1. Élet egy repülőgépen

Mindig is kreativitásáról volt híres ismerősei körében a 64 éves, nyugalmazott villamosmérnök, Bruce Campell.

Korai húszas éveiben 23 ezer dollárért (mai árfolyamon megközelítőleg 7,5 millió forintért) vásárolt egy 10 hektáros földet egy folyó mentén Hillsboro erdejében, az amerikai Oregon államban.  Arról, hogy mit kezdjen a területtel, nagyon is világos elképzelése volt: összesen 220 ezer dollárért (mai árfolyamon 71,7 millió forintért) szerzett egy Boeing 727 típusú repülőgépet Athénból, és a világ egyik legegyedibb otthonává varázsolta azt.

 2. tengeri konténer, mint otthon

A kanadai Claudie Dubreuil tengeri fémkonténerekből építette fel modern, letisztult stílusú otthonát. A konténerek darabját 3 ezer euróért, azaz 1 millió 108 ezer forintért vásárolta.

Dubreuil építőipari kivitelezőként szépen megél lakások és hagyományos fa sorházak építéséből, ám kreativitás szempontjából egyik típusú lakóhely felhúzása sem jelent számára igazi kihívást. Dizájnjuk általában hasonló, és a rájuk fordítható összeg is limitált. 

Így hát amikor saját otthonának megtervezésére és felépítésére került a sor, a mindennapi rutint félredobva választotta ezt az igazán egyedi megoldást, amely amellett, hogy letisztult és modern, még környezetbarát is.

 3. Vissza az őskorba

Nem kevesebb, mint 70 millió 351 ezer forintjába és ezer órányi munkájába került kialakítania saját barlangját az angol Angelo Mastropieto. A férfi azután döntött úgy, hogy felmond a munkahelyén és megvalósítja álmai otthonát, hogy szklerozis multiplexet diagnosztizáltak nála. A központi idegrendszer gyulladásos betegségének következtében olyannyira károsodnak az idegsejtek, hogy az egy idő után rokkantsághoz vezet.

A szakértők szerint 700 éves barlangra Worcestershireben bukkant rá 2009-ben, amikor egy nap biciklitúrára indult. Egyszer csak eleredt az eső, ezért mendéket keresett, így bukkant rá a sziklaüregre, amelyet néhány évvel később az azt körülvevő telekkel együtt megvásárolt.

A barlangban egy lakást alakított ki, amelyet temérdek extrával, például padlófűtéssel és esőztető zuhanyzóval szerelt fel, illetve azt internetelérhetőséget is megoldotta. Berendezési tárgynak csupa természetes anyagokból, kőből és fából készült bútorokat választott, így azok tökéletesen harmonizálnak a lakással.

Mastropieto otthona a legtöbb barlanggal ellentétben tágas és fényes, ugyanis rengeteg ablakot vájatott és szereltetett be.

(ReadBakery)