A szénsavas, cukros üdítők közismerten károsak az egészségünkre nézve, azonban a szén-dioxiddal dúsított ásványvizek is rejtenek magukban némi veszélyt.

A szénsavas vízzel, szódával kapcsolatban a mai napig számos tévhit kering az interneten, ezek közül az egyik, hogy fogszuvasodást okoznak. Amennyiben azonban nem tartalmaznak cukrot vagy citromsavat, addig ebből a szempontból biztonsággal fogyaszthatjuk a buborékos vizet.

Egy másik tévhit szerint IBS-t, azaz idegi alapú irritábilis bél szindrómát, emésztőrendszeri, gyakran gyulladással járó funkciózavart okoz a szénsavas ásványvíz.

A valóságban erről nincs szó, ugyanakkor könnyen felfújódhatunk a szénsavtól.

Hízlal?

Egy 2017-ben készült tanulmány szerint a szén-dioxiddal dúsított ásványvíz fokozhatja a ghrelin nevű, éhségérzetért felelős hormon termelődését, különösen a férfiak esetében. Ha a ghrelin szintje magas, akkor gyakrabban leszünk éhesek, és többet is eszünk.

Fontosak az összetevők

Akármilyen szénsavas italt választunk, legyen az üdítő vagy ízesített ásványvíz, ajánlatos alaposan átnézni az összetevők listáját.

A nátrium, a citromsav, az édesítők és ízesítők, valamint a koffein az érzékenyeknél okozhatnak egészségügyi problémákat.

Ízesítsük magunk!

Ha ízesített ásványvízre vágyunk, a szakértők azt javasolják, hogy inkább magunk tegyük ízesebbé a natúr, szénsavas vizet.

Igény szerint gyógynövényekkel, például mentával, gyümölcsökkel, málnával, esetleg zöldségekkel, így uborkával és gyömbérrel is remek ízvilágot teremthetünk, és olyan egészséges italt állíthatunk össze, amely biztosan jót tesz a szervezetünknek.

(HáziPatika.com)