Fontos szerepet kaphat a szennyezett vizek megtisztításában a kedvenc reggeli nedűnk elkészítése után visszamaradt zacc. Korábban trágyaként, takarmányként és bioüzemanyagként is hasznosították már újra, otthonainkban pedig előszeretettel szórjuk virágföldre. A legújabb, egy olasz anyagtudós által felfedezett módszer hasznossága azonban még ezeken is túltesz.

Despina Fragouli, a genovai Olasz Műszaki Intézet munkatársa rájött, hogyan lehet a kávézaccból olyan filtert készíteni, amely kiszűri a vízből a nehézfém szennyezéseket.

A zaccban lévő vegyi anyagok, mint a cellulóz, a zsírsavak vagy a polifenolok az aktív szénhez hasonlóan megkötik a fémes tulajdonságokkal rendelkező, káros kémiai elemeket.

Mivel a zacc eredeti por formában történő használata túl aprólékos munka lenne, így a kutató cukrot és szilikont adott hozzá, ezzel egy szivacsos szerkezetű, puha, de nem foszló anyagot létrehozva.

Működését tekintve, amikor az ebből az anyagból formázott tömböket vízbe helyezik, kiázik belőle a cukor, ezzel megnyílnak a pórusai, amelyeken a víz keresztül áramolhat.

via GIPHY

A filter állóvízben működik a leghatékonyabban, a kísérleti tartály vizéből a fémionok 99 százalékát kiszűrte 30 óra alatt.

Folyóvízből 50-60 százalékot távolított el, ami a mai,  általánosan használt szűrők teljesítményéhez hasonlítható – írja a napidoktor.hu.

Fontos, hogy olyan újfajta anyagokat találjunk a szűrőkhöz, amik újrahasznosíthatóak és felválthatják a ma használatos olajszármazékokat

– fogalmazott Despina Fragouli. Hozzátette:  tovább finomítják a filter összetételét, hogy végül ez lehessen a leghatékonyabb megoldás a higany és ólomszennyezés eltávolítására.