Az ebek érzékelik, ha emberi beszédet hallanak, és képesek különbséget tenni a nyelvek között: agyuk más-más mintázatot mutat egy ismert és egy ismeretlen nyelv hallatán - mutatták ki az ELTE Természettudományi Karának (TTK) etológusai legújabb, agyi képalkotásos vizsgálatukban.

Mint azt az ELTE közleményében kiemelik: az Etológia Tanszék kutatóinak elsőként sikerült kimutatniuk, hogy egy nem emberi agy is meg tud különböztetni egymástól két nyelvet.

Tudjuk, hogy az emberek már csecsemőkorban, még mielőtt megtanulnának beszélni, képesek megkülönböztetni egymástól a nyelveket. De vajon a kutyáknak is feltűnnek a nyelvek közötti különbségek? Hiszen nem tanítjuk őket kifejezetten arra, hogy hogyan hangzik egy adott nyelv. Ennek kiderítésére egy agyi képalkotásos kísérletet terveztünk

– idézte a közlemény Laura V. Cuayát, a cikk első szerzőjét, akinek saját kutyája, Kun-kun mellett 17 másik eb vett részt a vizsgálatban. A csahosok egészen addig csak egyetlen nyelvet hallottak a gazdájuktól egész életükben: a magyart vagy a spanyolt.

A kutyákat ki kellett képezni arra, hogy képesek legyenek mozdulatlanul feküdni az MR készülékben az eljárás ideje alatt, amelynek során

A kis hercegből játszottak le a kutyáknak részleteket magyarul és spanyolul, hogy összehasonlítsák az agyi válaszaikat az általuk ismert és nem ismert nyelvre.

A szövegeket rövid szeletekre darabolva és összekeverve természetellenes ingereket is előállítottak a kutatók. Ezeket az ingereket arra használták, hogy megnézzék: a kutyák egyáltalán felismerik-e a különbséget a beszéd és a nem-beszéd között.

A szakemberek azt találták, hogy a kutyák beszédre és nem-beszédre adott agyi válaszainak mintázata különbözött az elsődleges hallókéregben, függetlenül attól, hogy az ismert vagy az ismeretlen nyelvből származtak az ingerek.

Arra ugyanakkor nem találtak bizonyítékot, hogy a kutyaagy előnyben részesítené-e a beszédet a nem-beszéddel szemben.

A kutyaagy, hasonlóan az emberek agyához, képes elkülöníteni a beszédet a nem-beszédtől. Ugyanakkor a beszédszerűség érzékelésének mechanizmusa más lehet, mint az emberek esetében: míg az emberi agy különös becsben tartja a beszédet, addig a kutyák agya feltehetően a hanginger természetességét érzékeli

– magyarázta Raúl Hernández-Pérez, a cikk társszerzője.

A kutatás másik fontos eredménye az volt, hogy a kutyák agya a magyar és a spanyol nyelvet is képes volt megkülönböztetni. Erre abból következtettek a kutatók, hogy a két nyelvre eltérő agyi válaszokat találtak egy másik agyterületen, a másodlagos hallókéregben. Minél idősebb volt egy kutya, az agya annál jobban el tudta különíteni a két nyelvet.

Minden nyelvnek megvannak a saját hangzásbeli jellegzetességei. Az eredményeink arra utalnak, hogy a kutyák életük során egyre jobban megtanulják, hogy hogyan hangzik a gazdájuk nyelve

– tette hozzá Hernández-Pérez.

Először sikerült kimutatnunk, hogy egy nem emberi agy is képes megkülönböztetni egymástól az emberi nyelveket. Ez a felfedezés azért izgalmas, mert megmutatja, hogy nem csak az ember tudja számon tartani a nyelvek hangzásbeli sajátosságait. Azt azonban továbbra sem tudjuk, hogy minderre csak a kutyák képesek-e, vagy más fajok is. Vajon az ember közelében töltött több tízezer év során lezajlott agyi változások hozzájárultak ahhoz, hogy a kutyák ma értőbb füllel hallgassák a beszédet? Ennek megválaszolására további kísérletekre van szükség

– összegezte a kutatás eredményeit Andics Attila, az MTA-ELTE Lendület Neuroetológiai Kutatócsoport vezetője – írja az MTI. 

Cikkünk vezető képe illusztráció!