shutterstock 694624951

Ezért nem célszerű mikróban melegíteni az ételt

2022.01.09. 19:03

A lehető leggyorsabban melegíthetjük fel vele az ételt, ám van néhány káros hatása a mikrohullámú sütőnek. Cikkünkből megtudhatja, miért nem célszerű a konyhai eszköz rendszeres használata, valamint hogy milyen alternatívákat érdemes számításba venni.

Amikor mikróban melegítünk, a mikrohullámok hatására az ételben lévő vízmolekulák gyorsan mozogni kezdenek, ami fontos tápanyagok és ízek elvesztéséhez vezethet. Továbbá az étel kiszárad és rágós lesz, ha pedig műanyag edényben melegítjük azt, akkor káros méreganyagok is kerülhetnek bele.

Ezen kívül az ételek mikrózás utáni azonnali fogyasztása sem feltétlenül egészséges, legalább 1-2 percet várni kell, míg a molekulák visszaállnak a hőmérsékletnek megfelelő alapenergiájukra.

Mindennek elkerülése érdekében alkalomadtán érdemes alternatív lehetőségekhez nyúlni. Ezekből mutatunk néhányat:

Sütő

via GIPHY

Az egyik legjobb módja az étel felmelegítésének, ugyanis egyenletesen oszlik el benne a hő, így nem áll fenn a kiszáradás veszélye. Ez a módszer főként rakott vagy sült ételek felmelegítéséhez szolgál tökéletes megoldásként. Előbbiekhez 170, míg utóbbiakhoz 190 fokra érdemes állítani a hőfokot, nagyjából 15-20 percre. Ne felejtsük alufóliával lefedni az ételt, hogy megőrizzük annak nedvességét.

Forrólevegős sütő

A forrólevegős sütő is egyenletesen osztja el a hőt, ezzel megakadályozva, hogy az étel kiszáradjon vagy megégjen. Ebben az esetben a legideálisabb, ha a szerkezetet 170 fokra állítjuk, és az ételt 3-5 percig melegítjük.

(Vince)