shutterstock 1846223617

Íme, ez a világ 20 legbiztonságosabb légitársasága

2022.01.10. 17:00

Minden évben közzéteszi a világ legbiztonságosabb légitársaságainak rangsorát az AirlineRatings.com. Az idei évben új első helyezettet avattak, a fapados társaságokat pedig külön bírálták. Utóbbi listán a magyar tulajdonban lévő diszkont légitársaság is helyet kapott.

A rangsorolást különböző szempontok alapján végzik. Nézik többek között a társaságok repülőgépflottájának átlagéletkorát, azt, hogy a vizsgált időszakban a pilóták milyen nehéz helyzeteket oldottak meg, valamint hogy hány baleset, kényszerleszállás, illetve egyéb probléma adódott.

Az Airline Ratings pliusz pontot adott azoknak a cégeknek, amelyek különböző tréningekre küldték a pilótáikat, hogy a pandémia miatti határzárakat követő újraindulásig „edzésben maradjanak”.

Míg tavaly az ausztrál Qantas többedjére végzett a dobogó első fokán, idén lecsúszott onnan egy 2018-as incidens miatt, amelyre csak nemrég derült fény:

a forgalomirányító hibája miatt alig 15 méterre közelítette meg egymást egy éppen felszálló és egy, a felszállásra készülő gépük.

A Quantas eddigi első helyét az Air New Zealand vette át, amely azért kapott plusz pontot, mert rövidebb távú járatain beszüntette az ételfelszolgálást, hogy az utasok ne vegyék le a maszkjukat.

A rangsor

 1. Air New Zealand
 2. Etihad Airways
 3. Qatar Airways
 4. Singapore Airlines
 5. TAP Portugal
 6. SAS
 7. Qantas
 8. Alaska Airlines
 9. EVA Air
 10. Virgin Australia/Atlantic
 11. Cathay Pacific Airways
 12. Hawaiian Airlines
 13. American Airlines
 14. Lufthansa/Swiss Group
 15. Finnair
 16. Air France/KLM Group
 17. British Airways
 18. Delta Air Lines
 19. United Airlines
 20. Emirates

A fapadosok

 1. Allegiant
 2. easyjet
 3. Frontier
 4. Jetstar Group
 5. Jetblue
 6. Ryanair
 7. Vietjet
 8. Volaris
 9. Westjet
 10. WizzAir

(Vince)