Újabb reneszánszát éli a panellakások piaca: a fővárosi lakótelepi ingatlanok tavaly több, mint negyedével voltak olcsóbbak téglaépítésű társaiknál, így pedig a különböző támogatások is nagyobb arányú segítséget nyújtottak a vásárlóknak.

Az ingatlan.com több mint 160 ezer hirdetés alapján vizsgálta meg a panel- és téglaépítésű lakások iránti érdeklődés alakulását, valamint az árak változását az országos lakáspiacon.

Az elemzésből kiderül, hogy a fővárosi és megyeszékhelyen lévő eladó panellakások iránt több mint félmillióan érdeklődtek tavaly.

Az egy-egy eladó panellakásra jutó érdeklődések száma 2021 januárjához képest mostanra 6, míg október óta 14 százalékkal nőtt, ezzel közel 2 éves csúcsra jutott – legutóbb 2019 tavaszán volt hasonlóan magas.

A főváros

Idén januárban a budapesti használt panellakások átlagos négyzetméterára 643 ezer forintot tett ki. Ez 26 százalékkal olcsóbb, mint a téglaépítésű társasházak átlagosan 867 ezer forint négyzetméter árú lakásai.

A legdrágább

panelek a XI. kerületben találhatók, ott négyzetméterenként 776 ezer forintot szeretnének kapni az eladók.

A legolcsóbb

városrész a XXIII. kerület, ahol 522 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért.

A megyeszékhelyek

A megyeszékhelyeken 421 ezer forintnál járt a panellakások átlagos négyzetméter ára, míg a téglalakásoké 491 ezernél. Ez 15 százalékos különbség.

A panelek

esetében a veszprémi kínálat a legdrágább átlag 563 ezer forinttal.

A legolcsóbb

panelvárosnak pedig Salgótarján számít  216 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. 

Jobb támogatások

A panellakások kirobbanó népszerűségéhez az alacsonyabb áruk mellett az is hozzájárul, hogy a paneleket a bankok is szívesen hitelezik.

Emellett az alacsonyabb ár miatt a különböző állami támogatások is nagyobb arányú segítséget nyújtanak a vásárlóknak.