Testet és lelket is képesek gyógyítani Makray János különleges festményei, melyek hatását kutatók is igazolták. A németországi Hartmann Geobiológiai Kutató Intézet szakembereit valósággal megdöbbentette, amikor a vizsgálatok során kiderült: alkotásai jótékony energiát sugároznak.

A professzionális festő, aki pályája kezdetén a Mikrobi című rajzfilmsorozat alkotócsapatában dolgozott, mára több mint száz önálló kiállítással büszkélkedhet. Hosszú utat járt be, mire a spiritualitást megtalálta. Világnézetét egy több mint 30 évvel ezelőtti esemény változtatta meg.

A szomszédom véletlenül lepermetezett engem egy azóta már betiltott szerrel. Bár gyorsan megmostam az arcom, a hajamat elfelejtettem, és arcidegzsábát kaptam. Hosszú hónapokig szenvedtem, négy óránként felugrottam és futkostam a fájdalomtól. Orvosról orvosra jártam, de mindenhol azt mondták, hogy az idegméreg által kialakult arcidegzsába gyógyíthatatlan. Akkoriban Veszprémben rendelt egy orosz természetgyógyász orvos. Bár nem hittem benne, hogy valóban segíthet, gyógyszer és érintés nélkül sikerült meggyógyítania. Elmagyarázta, hogy ez bizonyos rezgések közvetítésének a következménye, majd azt mondta, hogy a festményeim által én is gyógyításra születtem. Elsőként ő mérte a képeim rezgéseit, és kifejtette, hogy miért éreznek az emberek melegséget, ha előttük állnak. Azzal magyarázta, hogy az ember keze munkája információkat hordoz. Ha pedig valaki gyógyító, az érezhető, mérhető a munkáján. Ezt az elméletet követve már 30 éve kísérletezem a színterápia és a rezonanciaterápia összefűzésével

– mesélte a Velvetnek Makray János, aki állítja: képeinek „gyógyító” ereje ezeken a terápiákon alapszik.

A színek hatnak ránk, mivel azok is és mi is rezgéseket bocsátunk ki. A különböző testtájainkon optimális rezgésszintjeink vannak. A németországi Hartmann Geobiológiai Kutató Intézetben megállapították, hogy a festményeim harmonizáló hatásúak az emberi szervezetre. Egy pácienst ültettek az egyik képemhez, a mérések során pedig kiderült, hogy a beteg energiája nőtt

– emlékezett vissza a festő, aki képeit híres természetgyógyászokhoz is elvitte, köztük a magyar természetgyógyászok doyenjéhez, Béky Lászlóhoz, valamint Török Szilveszter professzorhoz. Ők szintén igazolták a képek jótékony hatását. A festmények rezgését az Osztrák Radiesztéziai Társaságban is mérték, ami után a szakértők felkérték Makrayt, hogy a kongresszusaikon kiállításokat rendezzen.

Azóta Ausztriában és Németországban is kiállított, nem sokkal később a Hartmann Intézet tiszteletbeli tagja lett, valamint kitüntetést kapott a Magyar Természetgyógyászok Országos Szövetségének orvosi kuratóriumától. A Parlamentben a Magyar Termék Nagydíjat vehette át színterápiás festménysorozatáért.

Mindig vágyott rá, hogy festményei kórházakba is bekerüljenek: az Országos Onkológiai Intézet eddigi igazgatóinak portréfestésére kiírt pályázat nyerteseként munkái az intézmény dísztermében láthatók, valamint egy nagy méretű festménye a sebészeti szárny aulájában készteti megállásra az arra járókat.

Nem állítom, hogy a képek csodagyógyulást idéznek elő, de a munkáimmal közvetített színterápia és rezonancia jót tesz az emberi szervezetnek. Ápolja a testet és lelket. Ez a vágyam, a szándékom és a hitem is

– fogalmazott Makray, akinek képei számos természetgyógyászati és orvosi rendelőben láthatóak. Gyerekpszichológusok is alkalmazzák azokat.

Vannak, akik szkeptikusan fogadják a képeim gyógyító hatását, de nem tapasztalok nagy ellenségeskedést. A festményeim és azok témája az emberekhez szól, és szeretetet közvetít. Ez egy őszinte, szívből jövő dolog – és egyben a munkám. Ezt tanultam, ebből élek, de nem élek vissza vele

– mondta a festő, aki a szkeptikusokat a kvantumfizika alapjaival próbálná meggyőzni.

A tudomány bebizonyította, hogy minden rezgés, és a különböző dolgok kölcsönösen hatnak egymásra, egyik rezgés a másikra. A kősziklának, az asztalnak, a szerveinknek és a gondolatainknak is van saját rezonanciája. A képeim segítenek a lelki problémák miatt elhangolódott, energiahiánytól megbetegedett szerveket visszahangolni egészséges rezonanciára. Ez olyan, mint egy hamiskás hangú gyerek esete a kórusban: hozzáemeli a hangmagasságot a többi erős, jó hangú gyerekhez. A szervek is ugyanígy gyógyulnak: kapnak egy frekvencia-információt arról, hogy számukra mi az egészséges rezgés, és ráállnak. Így könnyebben elindulhat az öngyógyulás folyamata

– fejtette ki. A képeivel gyógyító művész elsősorban a pozitív gondolatok erejében hisz.

Az agyunk egy adóvevő. Ha szép dolgokra hangolódunk, akkor szép dolgok történnek velünk és ezt sugározzuk a környezetünknek. Ha negatív, szomorú dolgokra, irigységre, bosszúvágyra gondolunk, akkor ezeknek a rezgései vesznek minket körül. Jó, hogyha pozitív dolgokkal töltjük fel magunkat és azokat küldjük másoknak, mert ez oda-vissza hat. Akkor lenne szebb a világ, ha minél többen így gondolkodnánk.

Áltudománynak tartják

A geobiológiát számos fizikus, biológus, orvos és egyéb tudós, valamint a Francia Tudományos Információs Szövetség is áltudománynak minősíti. Módszerei nem azonosak semmilyen tudományosan elismert megközelítéssel, egyes tanulmányokban pedig állítják: igazolták a geobiológiai módszerek hatástalanságát.