Csak az Egyesült Államokban több, mint 100 ezren vannak transzplantációs várólistán, közülük 17 ember hal meg naponta a várakozásban. Számukra, és a jövő betegei számára nyújthat reménysugarakat az a nemrégiben sikeresen végződött szívátültetés, amelynek során egy sertés szervét kapta meg egy haldokló amerikai beteg, David Bennett.

Az 57 éves férfinak ez volt az utolsó esélye az életben maradásra, ugyanis már annyira rossz állapotban volt, hogy úgy ítélték meg: nem jogosult humán transzplantációra.

Ezt követően engedélyezték a Marylandi Egyetem Orvosi Központjának (UMSOM) szakemberei számára az úgynevezett xenotranszplantáció elvégzését, amelynek során állati szervet használnak fel.

Vagy meghalok, vagy elvégzik a transzplantációt. Tudom, hogy ugrás a sötétbe, de ez az utolsó esélyem

– fogalmazott a BBC-nek Bennett a január 7-ei műtét előtt.

Az UMSOM sebészprofesszora, egyben az eljárás egyik legjelentősebb szakértője, Dr. Muhammad M. Mohiuddin kifejtette, hogy a végrehajtott operáció egy évekig tartó, rendkívül bonyolult kutatás eredménye, amelynek célja e beavatkozás tökéletesítése volt.

A sikeres eljárás értékes információkkal szolgált, amelyekkel az orvostársadalom javíthatja ezt a potenciálisan életmentő módszert a jövőbeni betegeknél

– mondta Dr. Mohiuddin a Baltimore-i Marylandi Egyetem híroldalán.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a transzplantációhoz használt sertést genetikailag módosították, több olyan génjét kiiktatták, amelyek miatt a páciens szervezete kilökné a beültetett szervet.

David Bennett három nappal azután, hogy elvégezték a hétórás kísérleti beavatkozást, az orvosok közlése szerint jól van. A férfi reméli, hogy a transzplantációnak köszönhetően folytathatja az életét, amelyet már hat éve keserített meg halálos szívbetegsége.

Ágyhoz és egy géphez voltam kötve, amely életben tartott. Alig várom, hogy a felépülésem után felkelhessek

– mondta még a beavatkozást megelőző napokban.

Bartley Griffith sebész szerint óvatosan járnak el, és figyelik a beteget.

A műtét egy lépéssel közelebb viszi a világot a szervhiány okozta válság megoldásához. Még soha nem tettünk ilyet egyetlen emberrel sem, és szeretném azt hinni, hogy ezzel lehetőséget adtunk neki az életre. Hogy élni fog-e a páciens, és hogy meddig, azt egyelőre nem tudjuk megmondani.

Xenotranszplantáció

Az eljárást először az 1980-as években próbálták ki a kaliforniai Loma Linda Egyetemen, ám Stephanie Fae Beauclair - más néven Baby Fae - híres esete után felhagytak a gyakorlattal. A halálos szívbetegséggel született csecsemő egy pávián szívét kapta meg, de a beavatkozást követő egy hónapon belül meghalt, mert az immunrendszere nem fogadta be az idegen szívet. A sertésszívbillentyűk alkalmazása azonban már jó ideje elterjedt a világon.

(HáziPatika.com)