A Reddit és a Twitter felhasználói körében újabban megint élénk vita tárgyát képezi, mi lehet a neve a cipőfűző végén lévő műanyagnak és vannak, akik csak ezeknek a posztoknak köszönhetően jönnek rá arra, mi is a haszna a kemény végnek, amit át kell fűzni a lyukakon.

Ma már nemcsak a klasszikus fekete és fehér változatban, hanem a szivárvány minden színében lehet kapni cipőfűzőt, aminek megkötése nagyjából óvodás korig minden gyereknek fejtörést okoz. Persze, felnőttként ez már a világ legegyszerűbb és legmegszokottabb dolga, gondolkodás nélkül abszolváljuk ezt, mielőtt kilépnénk az ajtón. Ma már azonban arra is vannak tippek, hogyan kössük meg érdekesen és ötletesen azt a kis zsinórt. Sőt, van olyan is, akit kiemelkedő csomózási tevékenysége miatt „Cipőfűző Professzornak” neveznek. Egy Ian Fieggen nevű fiatalembernek például mindössze 2 másodpercig tart bekötni a lábbelijét.

 De Ön elgondolkozott már azon, mi a neve a cipőfűző végén lévő műanyagnak?

A Redditen többen felhívták a figyelmet arra, hogy angolul aglet a neve a cipőfűző végének. Az interneten böngészve magyarul többféle elnevezésre bukkanni – például cipőpertli, pöcök, "elszorító kis műanyag", "lyukba találati esélynövelő" vagy fűzővég –, ám van, aki szerint nincs hivatalos neve a magyar nyelvben.

Ezek a műanyag- vagy fémhegyek mindenesetre igen fontosak: a puha anyagból készült cipőfűző legvége emiatt nem foszlik szét vagy rojtosodik ki, ráadásul ezek nélkül lehetetlen lenne a végeket átfűzni a lyukakon. 1790-ben találta fel ezt egy angol feltaláló, Harvey Kennedy.

(DailyStar)